01 Jul
31 Aug

Rikki-zoektocht in de tuin van Abdijsite Herkenrode

Rikki ligt graag te dromen op zijn lievelingsplekje onder de oude eik. Als hij daar ligt en zijn ogen dicht doet, gebeurt er altijd iets bijzonders. Alles wat hij verzint, wordt echt! Zo droomt hij graag over wat hij allemaal zou kunnen worden. Droom je mee? Kijk maar eens goed rond in de tuin van Abdijsite Herkenrode. Alles gevonden? Dan krijg jij een verrassing! Een leuke zoektocht voor gezinnen met kleuters en beginnende lezertjes. Organisatie | Abdijsite Herkenrode i.s.m. Clavis Conceptwinkel. Waar | Kruiden-en Inspiratietuin . Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u - 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/extra aanbod. Om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Deze zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten in de Kruiden-en Inspiratietuin, met uitzondering van assistentiehonden.
01 Jul
31 Aug

Nieuwe wandellus 'Wandel en beleef Herkenrode'

Iedereen die de abdij van Herkenrode bezoekt, kan voortaan de site ontdekken langs een gloednieuwe wandellus. Dit initiatief is een eerste realisatie binnen het nieuwe samenwerkingsverband tussen Toerisme Vlaanderen, de stad Hasselt en Herita. Deze Vlaanderen Vakantieland-wandelroute brengt de bezoeker voor het eerst naar de historische kern van het kloostergebied, dat is het monastieke gedeelte van de site. De wandeling is zo’n twee kilometer lang en geeft op negen bijzondere plekken via infoborden of filmpjes (via QR-codes), meer informatie over de abdij, met de Thuis-acteurs Christophe Haddad en Tine Priem in de hoofdrol. De wandeling speelt een cruciale rol in de start van een participatietraject waarbij zowel bezoekers, bewoners als ondernemers mee nadenken en bevraagd zullen worden over de toekomstige invulling van het domein. Ze worden uitgenodigd om te vertellen wat ze het meest waardevol vinden aan deze plek aan de hand van een foto.Het meedenken over de toekomst van Herkenrode kan ook online via doemee.abdijsiteherkenrode.be. Organisatie | Toerisme Vlaanderen, Stad Hasselt en Herita. Waar | Wandeling van 2,2 km, vertrekkend onder het Poortgebouw (de wandelbrochure is daar beschikbaar). De route loodst je langs de oudste gebouwen, het abdissenkwartier, het Engels Park, kruiden en akkers, enzovoort. Wanneer | Van 30 mei t.e.m. 31 augustus. Info | De wandeling is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers/ kinderwagens. We werken er aan om dat op korte termijn te optimaliseren. TIP | Vanaf Open Monumentendag (11 september a.s.) zal ook het Engels Park volledig toegankelijk zijn voor de bezoeker.
01 Jul
31 Aug

Schat van Vlieg 2022: 'Ruik jij wat ik ruik?'

Wist je dat je Abdijsite Herkenrode niet enkel kan zien, maar ook kan ruiken? Ga met Vlieg mee op tocht en ontdek of het lekker rook in de abdij, of het eten vroeger dezelfde geur had als nu en welke planten het lekkerste ruiken. Zou stilte ook een geur hebben? Door het uitvoeren van de opdrachten, vind je de weg naar de schat mét een leuke verrassing! Snuffel maar mee! Gericht op gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar. Waar | Belevingscentrum, het kunstwerk 'Het Stille Uitzicht' en Kruiden-en Inspiratietuin. Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u tot 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/ extra aanbod. Om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Een deel van de zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten tijdens deelname aan deze zoektocht, met uitzondering van assistentiehonden.
01 Jul
30 Sep

Het Bankje 2022

Luisteren naar originele verhalen De podcast Het Bankje brengt theater en kunst tot bij het publiek: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in een van de deelnemende steden en gemeenten en je bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit. De podcast Het Bankje zal te beluisteren zijn van 1 juli tot 30 september 2022 in gemeenten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Het Bankje is een initiatief van OPENDOEK naar een idee van Wim Chielens, in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt. Op Abdijsite Herkenrode kan je hiervoor op 10 bankjes terecht. Info | www.opendoek.be/hetbankje
03 Jul
11 Sep

Herkenrode hertekend – vijf inspirerende architectuurontwerpen

Studenten van de opleiding Architectuur aan de UHasselt gingen aan de slag met het thema ‘Adaptive reuse’ (duurzaam hergebruik) op het domein van de Abdij van Herkenrode. Het resultaat zijn vijf inspirerende architectuurontwerpen, die je effectief doen nadenken over hoe wij op een duurzame manier met een domein en gebouwen kunnen omspringen. Daar slimme keuzes in maken, zijn we ook gewoon verplicht t.a.v. iedereen die ons voorging en alle generaties die nog zullen volgen. De ontwerpen zijn te bewonderen in het Abdissenkwartier. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw'). Wanneer & Uur | Tijdens de volgende zondagopeningen op 21 en 28 augustus, kan je deze expo bezoeken tussen 10u en 17u. Prijs | De toegang is gratis. Info | Er zullen ook momenten voorzien worden waarop de masters een toelichting geven bij hun werk. Blijf daarvoor zeker onze agenda volgen.
14 Aug

Rondleiding: 'Gezondheid en welzijn op Herkenrode'

"Mens sana in corpore sano" of "Een gezonde geest in een gezond lichaam". Zelfzorg stond centraal in een Cisterziënzerabdij, ook op het gebied van gezondheid. Dankzij een goede maar niet overdadige voeding, kennis van geneeskrachtige kruiden en een gedisciplineerd leven werden de Cisterciënzerinnen tot 70 jaar oud en dat was bijzonder oud voor hun tijd! Zo ook in de abdij van Herkenrode. Door armenzorg werd ook aandacht gegeven aan gezondheid en welzijn van de medemens. Waar | Vertrek- en aankomst Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 14 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 15u30. Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen!
14 Aug

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
21 Aug

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 21 augustus, van 10u tot 17u.
21 Aug

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
21 Aug

Rondleiding: 'Herkenrode als cultuurlandschap'

Het Herkenrode-landschap is niet ongerept. Zowel vóór de komst van de abdij als in haar bloeiperiode en na haar teloorgang werd op het landschap ingegrepen. In elke periode paste de mens het landschap aan aan zijn specifieke tijdsgebonden noden. Hoe zetten de Cisterciënzers het landschap naar hun hand om hun zelfbedruipende gemeenschap zo veel mogelijk te dienen? Hoe wijzigde het landschap na de teloorgang van de abdij toen landbouwers de gronden exploiteerden? En welke ingrepen tot historisch herstel gebeurden de afgelopen 20 jaar na de aankoop van het domein? Waar | Vertrek- en aankomst Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 21 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 16u. Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen!
21 Aug

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 18/9, 16/10, 20/11 en 18/12.
28 Aug

VOLZET - Rondleiding: 'Op stap met de abdis'

Maak kennis met de fascinerende wereld van een vrouwenabdij, samen met de laatste abdis van Herkenrode, Joséphine de Gondrécourt. Ze vertelt je alles over het leven in Herkenrode, doorspekt met pittige anekdotes en boeiende weetjes. Maar let op… Net zoals van haar zusters verwacht ze van jou ook absolute vroomheid en gehoorzaamheid! Wanneer je een ‘andere’ rondleiding wil, doorspekt met humor en anekdotes, dan is deze rondleiding iets voor jou! Met deze keer als bijzondere extra: de abdis neemt je mee naar haar abdissenkwartier! Waar | Vertrekpunt: Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 28 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 15u30. Opgelet: deze rondleiding is volzet. Het is helaas niet meer mogelijk om nog tickets te reserveren. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van volgende edities.
28 Aug

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 28 augustus, van 10u tot 17u.
04 Sep

TOEKOER FESTIVAL

Toekoer is het jaarlijkse familietheaterfestival van OPENDOEK. Je geniet er van theatervoorstellingen, vertellingen en workshops voor kinderen tot 12 jaar en hun familie. De mooiste plekjes van de Abdijsite van Herkenrode vormen het decor. Een leuke theaterdag voor het hele gezin! Tijdens de 10de editie van dit familietheaterfestival nemen we je mee op een rollercoaster van onder andere theater, vertelkunst, slapstick en circus. Naast een programma boordevol voorstellingen bieden we ook toffe workshops, een heerlijke picknick en boeiend straattheater aan. Wist je trouwens dat het festival dit jaar volledig gratis is? Daarnaast zijn er nog meer activiteiten voor het gezin. Je kan via gezinszoektochten iets bijleren over de unieke plek waar je bent. En dit zowel binnen als buiten en voor diverse leeftijdscategorieën. Voor ieder wat wils dus! Klik hier voor meer info. Organisatie | OPENDOEK i.s.m. Abdijsite Herkenrode, Herita en Stad Hasselt. Waar & Uur | Op verschillende locaties op het domein. Van 13u tot 18u. Prijs | Gratis. Je gratis ticket reserveren voor een voorstelling of workshop is niet verplicht maar wel aangeraden om zeker te zijn van je plek. Reserveren kan via: www.opendoek.be/toekoer (vanaf 11 juli om 10u). De dag zelf kan je voor een voorstelling of workshop die niet volzet zijn, zelf ter plaatse nog intekenen. Meer info | www.opendoek.be/toekoer Info programma | www.opendoek.be/toekoer/programma
11 Sep

Open Monumentendag

Heel Herkenrode pakt uit op Open Monumentendag! Maak een romantische wandeling door ons Engels Park van bijna 200 jaar oud…kom kijken én luisteren naar drie prachtige historische piano’s, gerestaureerd door Hasselaar Yannick Wijnants…of neem een kijkje ‘onder de grasmat’ van de verdwenen Middeleeuwse kern van de abdij… Op zondag 11 september kan je gratis meer dan 800 jaar geschiedenis komen proeven op Herkenrode, telkens met een knipoog naar de toekomst. Stad Hasselt, Toerisme Vlaanderen en Herita werken samen aan een duurzame ontwikkeling van de hele site. Daarvoor rekenen we ook op jou: kom om 11u naar de allereerste Erfgoed-talkshow in het Poortgebouw. Ontdek hoe je zelf duurzaam zorg kan dragen voor Herkenrode en denk mee over wat hier morgen kan. Want Herkenrode is door mensen gemaakt, door vrijwilligers gered en wordt nog elke dag gekoesterd! (Her)ontdek de crypte in het Abdissenverblijf. En laat je kinderen hun naam kappen in mergel of meebouwen aan een klimparcours in het Engels Park! Of…kom gewoon lekker genieten van wat al die eeuwen geschiedenis en vakmanschap ons hebben gebracht aan schoonheid en plezier: Jos van Immerseel speelt om 15u een uniek concert op een Ehrardvleugel, jonge singer-songwriters geven een rooftopconcert en de Abdij- en de Tuiltermolen malen en bakken brood van eigen bodem. Weldra volgt het volledig programma met timing en mogelijkheid om te reserveren voor de gidsbeurten e.d.
16 Sep

Schwung Klassiek

Een openluchtconcert met een toegankelijk repertoire van klassieke muziek met de nodige portie humor, moderne twisten en speciale gastoptredens in een fantastische setting met de witte iconische gevel van het eeuwenoude abdissenkwartier als decor; dat is Schwung Klassiek! Tijdens de eerste editie van Schwung Klassiek brengt Matty Cilissen met zijn Schwung Symphonic Orchestra, dat bestaat uit stuk voor stuk topmuzikanten, tal van bekende werken. Zo brengt hij klassieke Opera en Operette stukken maar wordt het ook wat hedendaagser met sfeervolle interpretaties van liedjes van Queen. Daarnaast hebben ze het genoegen om Floris & The Flames, Eric Reddet & Hanne Roos te gast te hebben op het podium. Organisatie | Een productie van Cocomo i.s.m. Abdijsite Herkenrode. Waar | Abdissenkwartier. Wanneer & Uur | Vrijdag 16 september, start opening concertsite om 18u30. Start concert om 20u. Prijs | Tickets formule 'Fluister mee' vanaf € 20,00 Voor de liefhebber die klassieke muziek graag met leuk gezelschap beleeft. Staand of aan een gereserveerde statafel . Verder van het podium . Fluisterend genieten van de gezelligheid van het concert . Tickets formule 'Luister mee' vanaf € 35,00 Voor de fervente liefhebber die klassieke muziek graag van dichtbij beleeft. Zittend . Dichtbij het podium . Luisterend genieten van de kwaliteit van de muziek . Opgelet: het concert gaat door in open lucht, voorzie gepaste warme en/of regenkledij. De eerste editie van Schwung heeft een beperkte capaciteit, wees er snel bij! Info & tickets | https://www.schwungklassiek.be/
18 Sep

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 16/10, 20/11 en 18/12.
18 Sep

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
25 Sep

Dag van de Wijers

Weldra meer info beschikbaar!
16 Okt

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 20/11 en 18/12.
20 Nov

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datum: 18/12.
18 Dec

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be.