KRUIDEN- EN INSPIRATIETUIN

Kom tot rust en laat je inspireren

OPGELET:  VOOR EEN BEZOEK AAN DE KRUIDEN- EN INSPIRATIETUIN IS EEN ONLINE RESERVATIE NOODZAKELIJK!

MET DANK VOOR UW BEGRIP!

De Kruiden- en Inspiratietuin, twee hectare groot, wordt nog het best omschreven als een hedendaags kruidenpark. Verwacht dus geen abdijtuin of een reproductie ervan, maar een moderne tuin met een bijzondere architectuur. Centraal in de tuin staat het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken.

In de Kruiden- en Inspiratietuin staan meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten, allen met naambordje. Het geheel wordt omgeven door grachten. Je kan er niet alleen de mooie tuin, maar ook de indrukwekkende omgeving bewonderen. Kom heerlijk tot rust en laat je inspireren door al dat moois! Bekijk hier het grondplan.

Een bezoek aan de Kruiden- Inspiratie duurt ongeveer een uur.

De tuin bestaat uit twee grote delen:  de hortus officinalis en de campus officinalis

Hortus officinalis kruidentuin Herkenrode

Hortus Officinalis

De hortus officinalis bestaat uit twaalf afzonderlijke tuinkamers, de leertuinen. De families van geneeskrachtige planten zijn hier alfabetisch verdeeld. Via openingen in een lange, met haagbeuk overwelfde wandelgang van 200 meter wandel je van kamer tot kamer. Elke kamer heeft haar eigen kenmerkende structuur met wandelpaden in kleischelpenkalk, grind of grindgazon, natuursteen of klinkers. Waterbekkens en fonteinen brengen je helemaal tot rust.

Campus officinalis kruidentuin

Campus Officinales

In de campus officinalis of gebruikstuinen staan de planten gegroepeerd volgens gebruik: verfkruiden, groenten, gewassen, keukenkruiden, ...

Bij de gebruikstuinen staan ook informatiekiosken. Ze duiden de historische achtergrond van kruidkunde, de band met het religieus gedachtegoed en hedendaagse ideeën over kruiden en welzijn.