Klooster Herkenrode

Klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf Bilzen

Deze prachtige abdisresidentie uit de 18de eeuw vormde het bezinningscentrum van de abdij Herkenrode. Dit statige, witte gebouw met uitgestrekt Engels landschapspark, werd in 1972 gekocht door de Zusters Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf Bilzen. 

Na grondige restauratie en renovatie stelden zij het gebouw vanaf 1974 open als retraitehuis. Sinds 1984 woont de zustergemeenschap in het klooster. Het werd gebouwd op de ruïnes van het oude abdissenkwartier. In de aanpalende moderne kerk bevindt zich het lege graf dat symbool staat voor de spiritualiteit van de Kanunnikessen van het Heilig Graf.

De kloosterkerk is vrij toegankelijk en is elke dag opengesteld van 7u30 tot 18u15. Elke zondag en op kerkelijke feestdagen kan je de eucharistieviering bijwonen om 10u.

900 jaar Orde van het Heilig Graf - Van Jeruzalem tot Herkenrode

Daarnaast is er in de 16de eeuwse kelders, van het voormalige abdissenkwariter,  een tentoonstelling van  "900 jaar Orde van het H. Graf - Van Jeruzalem tot Herkenrode". Hier maak je kennis met de eeuwenoude geschiedenis van de Orde van het Heilig Graf. Gesticht in Jeruzalem in 1099 verspreidde deze religieuze Orde zich over heel Europa.

De tentoonstelling geeft een boeiend beeld van de oorsprong, evolutie en invloed in Limburg en Hasselt. Je krijgt ook inzicht in het leven en de spiritualiteit van de Kanunnikessen van het H. Graf die sinds 1974 in Herkenrode wonen.

Deze tentoonstelling kan enkel bezocht worden in groep met gids, na reservatie bij Toerisme Hasselt (T +32 11 23 95 42).