Abdijmolen Abdijsite Herkenrode

Abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita.

 

De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren.

 De  vrijwillige molenaars blijven actief betrokken. Elke derde zondag van de maand (van maart t.e.m. november 2020) zijn een of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Je kan de molen ook op afspraak bezoeken, ideaal voor scholen en groepen.

Huur de abdijmolen voor jouw evenement

De molen is een prachtige én unieke locatie voor tal van evenementen: recepties, lezingen, ceremonies, workshops en vergaderingen.

De watermolen heeft de nodige voorzieningen gekregen om als polyvalente verhuurbare ruimte te functioneren.

De binnenruimtes zijn volledig open gebleven waardoor de molenmechanismes zichtbaar blijven. De grote zolderruimte is toegankelijk via een hedendaagse losstaande stalen trap.

 

De molen is op afspraak beschikbaar voor verhuur, behalve op de derde zondag van de maand wanneer de molen open is voor bezoekers.