01 Apr
16 Apr

Zoektocht naar de gouden paaseieren

De paashaas is op bezoek geweest in Herkenrode. De tuin ligt vol met paaseieren! Mooie gekleurde paaseieren, maar sommige eieren zijn extra bijzonder: ze zijn van goud! Ga jij mee op zoek naar die gouden eieren en kan je me de letters die op deze eieren staan het magische woord vinden? Dan krijg je daar iets lekkers voor in de plaats. Samen beleven jullie ook veel plezier met de paasspelletjes: van de eier- en paashazenrace tot petanque met paaseieren en wortelgooien. Een leuke speur- en doetocht voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 10 jaar. Waar | De zoektocht gaat door in de Kruiden- en Inspiratietuin van Herkenrode. Startpunt is het bezoekersonthaal. Opgelet: dit is een buitenactiviteit! Wanneer & Uur | Tijdens de paasvakantie, van 1 t.e.m. 16 april, telkens van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 17u. Prijs | € 4,00 per deelnemend kind. Begeleiders krijgen gratis toegang. Ook Herita Plus-leden kunnen gratis deelnemen aan de zoektocht op vertoon van hun lidkaart. Meer info over het Herita-lidmaatschap: https://www.herita.be/nl/word-lid
07 Apr

Een magische proeverij rond Ostara en Pasen

Het eetverleden van de abdissen van Herkenrode is doordrongen van symboliek. Ze leefden, zoals natuurvolkeren, dicht bij de natuur en bij God. Hun voedingsregels waren religieus geïnspireerd en veel Christelijke feestdagen ontstonden uit heidense jaarfeesten. Zo zou Ostara, tevens de Germaanse vruchtbaarheidsgodin, aan de oorsprong liggen van Pasen. Ook kruiden waren belangrijk en zijn alom aanwezig in de verhalen over de oude gebouwen en het Wijerlandschap. De Kruidenmin, Herborist Nathalie Hermans, vertelt de leukste anekdotes uit de kloosterkeuken, brengt ons terug in contact met onze ‘in het wild plukkende’ roots, en geeft een hedendaagse betekenis aan oude tradities. De vertellingen krijgt u in het bijzondere Engels Park waar heel wat voorjaarsbloeiers staan. Hierna genieten we van een uitgebreide proeverij die alles tot leven brengt: een Benedictussoepje, wilde oogst op desem, een spiesje tiendenschuurtaart, een infirmeriesnoepje én een geestrijke afsluiter. Organisatie | De Kruidenmin (i.s.m. Abdijsite Herkenrode). Waar | In het Engels Park. Wanneer & Uur | Vrijdag 7 april, van 13u00 tot 16u00. Prijs | € 53,00 p.p. (met uitgebreide proeverij). Inschrijven | Op voorhand inschrijven is nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/
16 Apr

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
16 Apr

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be.
23 Apr

Erfgoeddag 2023: 'Beestig'

Herkenrode: van eenhoorn tot modderkruiper Beesten komen veelvuldig voor op Herkenrode. Van de eenhoorn in het wapenschild van de abdij, tot de schaapjes in de weide, de bever in het natuurgebied, de kruiden met beestige namen in de tuin tot de Grote Modderkruiper waarvoor een beschermingsplan op poten werd gezet. Ook in het patrimonium en de kunstschatten komen dieren voor of spelen ze een rol: denk maar aan de duiventoren en paardenstallen, de muurschilderingen met jachttaferelen, de majolica- en haardtegels tot namen van gronden als Peerdswei, Kraaienbos, Spinbemd, … Tijdens Erfgoeddag 2023 kom je via diverse routes (van 0,5 tot 1,5u) op het domein hierover alles te weten. Vrijwilligers, gidsen, specialisten en zelfs de abdis nemen je graag mee in hun verhaal. Op eigen tempo naar de diverse plekken van jouw interesse wandelen, kan ook. Voor kinderen worden op elke route leuke activiteiten voorzien: van vogels spotten tot sporen zoeken of een eigen beestig wapenschild ontwerpen. Weldra meer info!