
05
Aug
Een magische proeverij rond kruidenwissen en oogfeesten
Een kruidenwis werd door natuurvolkeren gemaakt om godinnen en goden te bedanken voor een goeie oogst, om donder en bliksem af te wenden en om zich te beschermen tegen ziekte en onheil. Na de kerstening werden deze heidense kruidenwissen op 15 augustus, OLV Hemelvaart, gezegend en werden traditionele oogstfeesten gekoppeld aan Maria, de beschermvrouw van graan en oogst. Ook voor de abdissen van Herkenrode waren kruiden belangrijk. Ze plukten wilde planten in hun ‘Wijerland’ en gebruikten die als medicijn of voeding. Wel volgens strikt religieuze en symbolische regels. Op een wandeling rond de abdij vertelt De Kruidenmin, Herborist Nathalie Hermans, hierover. Ze brengt ons terug in contact met onze ‘in het wild plukkende’ roots, en geeft een hedendaagse betekenis aan oude tradities. We eindigen met een uitgebreide seizoensproeverij die de geschiedenis tot leven brengt: een Benedictussoepje, wilde oogst op desem, een spiesje tiendenschuurtaart, een infirmeriesnoepje én een geestrijke afsluiter. Organisatie | De Kruidenmin (i.s.m. Abdijsite Herkenrode). Waar | Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zaterdag 5 augustus, van 13u00 tot 16u00. Prijs | € 53,00 p.p. (met uitgebreide proeverij). Inschrijven | Op voorhand inschrijven is nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/

20
Aug
Klusdag Vrijwilligers
Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be.

20
Aug
Openstelling abdijmolen
Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.