01 Jul
31 Aug

Nieuwe wandellus 'Wandel en beleef Herkenrode'

Iedereen die de abdij van Herkenrode bezoekt, kan voortaan de site ontdekken langs een gloednieuwe wandellus. Dit initiatief is een eerste realisatie binnen het nieuwe samenwerkingsverband tussen Toerisme Vlaanderen, de stad Hasselt en Herita. Deze Vlaanderen Vakantieland-wandelroute brengt de bezoeker voor het eerst naar de historische kern van het kloostergebied, dat is het monastieke gedeelte van de site. De wandeling is zo’n twee kilometer lang en geeft op negen bijzondere plekken via infoborden of filmpjes (via QR-codes), meer informatie over de abdij, met de Thuis-acteurs Christophe Haddad en Tine Priem in de hoofdrol. De wandeling speelt een cruciale rol in de start van een participatietraject waarbij zowel bezoekers, bewoners als ondernemers mee nadenken en bevraagd zullen worden over de toekomstige invulling van het domein. Ze worden uitgenodigd om te vertellen wat ze het meest waardevol vinden aan deze plek aan de hand van een foto.Het meedenken over de toekomst van Herkenrode kan ook online via doemee.abdijsiteherkenrode.be. Organisatie | Toerisme Vlaanderen, Stad Hasselt en Herita. Waar | Wandeling van 2,2 km, vertrekkend onder het Poortgebouw (de wandelbrochure is daar beschikbaar). De route loodst je langs de oudste gebouwen, het abdissenkwartier, het Engels Park, kruiden en akkers, enzovoort. Wanneer | Van 30 mei t.e.m. 31 augustus. Info | De wandeling is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers/ kinderwagens. We werken er aan om dat op korte termijn te optimaliseren. TIP | Vanaf Open Monumentendag (11 september a.s.) zal ook het Engels Park volledig toegankelijk zijn voor de bezoeker.
01 Jul
31 Aug

Rikki-zoektocht in de tuin van Abdijsite Herkenrode

Rikki ligt graag te dromen op zijn lievelingsplekje onder de oude eik. Als hij daar ligt en zijn ogen dicht doet, gebeurt er altijd iets bijzonders. Alles wat hij verzint, wordt echt! Zo droomt hij graag over wat hij allemaal zou kunnen worden. Droom je mee? Kijk maar eens goed rond in de tuin van Abdijsite Herkenrode. Alles gevonden? Dan krijg jij een verrassing! Een leuke zoektocht voor gezinnen met kleuters en beginnende lezertjes. Organisatie | Abdijsite Herkenrode i.s.m. Clavis Conceptwinkel. Waar | Kruiden-en Inspiratietuin . Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u - 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/extra aanbod. Om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Deze zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten in de Kruiden-en Inspiratietuin, met uitzondering van assistentiehonden.
01 Jul
30 Sep

Het Bankje 2022

Luisteren naar originele verhalen De podcast Het Bankje brengt theater en kunst tot bij het publiek: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in een van de deelnemende steden en gemeenten en je bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit. De podcast Het Bankje zal te beluisteren zijn van 1 juli tot 30 september 2022 in gemeenten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Het Bankje is een initiatief van OPENDOEK naar een idee van Wim Chielens, in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt. Op Abdijsite Herkenrode kan je hiervoor op 10 bankjes terecht. Info | www.opendoek.be/hetbankje
01 Jul
31 Aug

Schat van Vlieg 2022: 'Ruik jij wat ik ruik?'

Wist je dat je Abdijsite Herkenrode niet enkel kan zien, maar ook kan ruiken? Ga met Vlieg mee op tocht en ontdek of het lekker rook in de abdij, of het eten vroeger dezelfde geur had als nu en welke planten het lekkerste ruiken. Zou stilte ook een geur hebben? Door het uitvoeren van de opdrachten, vind je de weg naar de schat mét een leuke verrassing! Snuffel maar mee! Gericht op gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar. Waar | Belevingscentrum, het kunstwerk 'Het Stille Uitzicht' en Kruiden-en Inspiratietuin. Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u tot 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/ extra aanbod. Om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Een deel van de zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten tijdens deelname aan deze zoektocht, met uitzondering van assistentiehonden.
03 Jul

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tijdens een openstelling zijn er ook steeds tal van activiteiten: muziek, lezingen, expo’s, enz. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 3 juli, van 10u tot 17u. Volgende openstellingen van het abdissenkwartier: zondag 10, 17 en 24 juli
03 Jul

Erfgoedlab: 'De reliekenschat van de Heilige Ursula: 'home made' met internationale uitstraling'

Kunsthistoricus Jeroen Reyniers duidt de unieke betekenis van de reliekencollectie van Herkenrode, maar laat ook zien hoe de zusters van Herkenrode bij de samenstelling ervan aan de slag gingen met stro uit de abdij of andere restmaterialen. Paul Marchal neemt je aansluitend mee naar de plekken op de site waar die schat tot stand kwam. Hoe paste dit in de internationale religieuze economie van toen, en…wat als die schat weer naar hier zou komen? Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 3 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. De lezing is gratis voor de leden van Herita op vertoon van hun lidkaart 2022 ter plaatse. Info | Volgende lezingen en rondleidingen op zondag 10, 17 en 24 juli (inschrijven voor deze datums is ook nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/)
03 Jul
11 Sep

Herkenrode hertekend – vijf inspirerende architectuurontwerpen

Studenten van de opleiding Architectuur aan de UHasselt gingen aan de slag met het thema ‘Adaptive reuse’ (duurzaam hergebruik) op het domein van de Abdij van Herkenrode. Het resultaat zijn vijf inspirerende architectuurontwerpen, die je effectief doen nadenken over hoe wij op een duurzame manier met een domein en gebouwen kunnen omspringen. Daar slimme keuzes in maken, zijn we ook gewoon verplicht t.a.v. iedereen die ons voorging en alle generaties die nog zullen volgen. De ontwerpen zijn te bewonderen in het Abdissenkwartier. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw'). Wanneer & Uur | Tijdens de volgende zondagopeningen op 21 en 28 augustus, kan je deze expo bezoeken tussen 10u en 17u. Prijs | De toegang is gratis. Info | Er zullen ook momenten voorzien worden waarop de masters een toelichting geven bij hun werk. Blijf daarvoor zeker onze agenda volgen.
08 Jul

TRY-OUT: Muzikale theatervoorstelling: 'The boy in the belfry'

“Een jongen raakt bezeten door klokken en bekijkt de wereld vanuit zijn torenperspectief. Vanuit de historie van klokken en beiaard krijgt hij eigenzinnige inzichten over het heden en de toekomst. Het lijkt wel alsof hij weet waar de klepel hangt. Of is dat hoogmoed? Om dat te weten te komen, daalt hij af uit de toren om zijn wereldvisie te toetsen aan de dagelijkse werkelijkheid.” Jan Verheyen, stadsbeiaardier van Hasselt en Neerpelt, werkte de afgelopen maanden bij C-Takt in Neerpelt aan deze voorstelling met zijn toerbeiaard, waarin hij zijn persoonlijke verhaal vertelt, doorspekt met weetjes uit de beiaardgeschiedenis en opgesmukt met nieuwe en vernieuwende muziek. Spel: Jan Verheyen Tekst: Jan Verheyen, Claudia Nieuwenhuizen Compositie: Jan Verheyen, Jan De Maeyer, Ludo Mallants Coaching: Claudia Nieuwenhuizen Productie: Bells Lab i.s.m C-Takt en abdij van Herkenrode Waar | Uittesten locaties rond het abdissenkwartier. Wanneer & Uur | Vrijdag 8 juli om 11u en om 14u. Prijs | Vrije toegang, maar reservatie van een ticket (1 ticket per persoon, ook voor kinderen) is noodzakelijk via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ OPGELET: deze voorstelling is een try-out (proefvoorstelling)! De première vindt plaats op zaterdag 16 juli om 15u.
10 Jul

Rondleiding 'De smaak van Herkenrode'

Het zijn lang niet alleen de diverse abdijproducten die vandaag de smaak van Herkenrode uitmaken. Vóór 1800, toen Herkenrode nog echt een abdij huisvestte, traden adellijke dames toe tot de Orde van de Cisterciënzerinnen en hadden de hand in het economische en maatschappelijke weefsel van toen. Hun verfijnde smaak zindert nog na in de gebouwen en het landschap, de kunstwerken die ze lieten maken, maar uiteraard ook in de producten die vandaag nog aangeboden worden. Waar | Vertrek en aankomst: Tuiltermolen (Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt). Wanneer & Uur | Zondag 10 juli, om 14u (duur wandeling: 1,5 uur). Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar, mindervaliden en leden Herita: gratis. Geen online reservatie meer mogelijk. Wel nog tickets ter plaatse (€ 5,00) beschikbaar. Info | Volgende rondleidingen op 17, 24 en 31 juli.
10 Jul

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tijdens een openstelling zijn er ook steeds tal van activiteiten: muziek, lezingen, expo’s, enz. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 10 juli, van 10u tot 17u. Volgende openstellingen van het abdissenkwartier: zondag 17 en 24 juli
10 Jul

Erfgoedlab: 'Herkenrode als plek van betekenis: flexibel hergebruik als sleutel voor de toekomst'

Architect Karen Lens (professor UHasselt) biedt ons een fascinerende inkijk in de kernwaarden van Herkenrode. Ze doet meteen een revolutionair voorstel om er een plek van betekenis van te maken voor Hasselt en Limburg. Architect Herman van Meer illustreert de impact van die kernwaarden op de vorm en de materie waarmee de abdij door de eeuwen heen werd gebouwd. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 10 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. De lezing is gratis voor de leden van Herita op vertoon van hun lidkaart 2022 ter plaatse. Info | Volgende lezingen en rondleidingen op zondag 17 en 24 juli (inschrijven voor deze datums is ook nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/)
16 Jul

Muzikale theatervoorstelling: 'The boy in the belfry'

“Een jongen raakt bezeten door klokken en bekijkt de wereld vanuit zijn torenperspectief. Vanuit de historie van klokken en beiaard krijgt hij eigenzinnige inzichten over het heden en de toekomst. Het lijkt wel alsof hij weet waar de klepel hangt. Of is dat hoogmoed? Om dat te weten te komen, daalt hij af uit de toren om zijn wereldvisie te toetsen aan de dagelijkse werkelijkheid.” Jan Verheyen, stadsbeiaardier van Hasselt en Neerpelt, werkte de afgelopen maanden bij C-Takt in Neerpelt aan deze voorstelling met zijn toerbeiaard, waarin hij zijn persoonlijke verhaal vertelt, doorspekt met weetjes uit de beiaardgeschiedenis en opgesmukt met nieuwe en vernieuwende muziek. Maak de première mee op een unieke plek in het schilderachtige decor van de Herkenrode abdij. Spel: Jan Verheyen Tekst: Jan Verheyen, Claudia Nieuwenhuizen Compositie: Jan Verheyen, Jan De Maeyer, Ludo Mallants Coaching: Claudia Nieuwenhuizen Productie: Bells Lab i.s.m C-Takt en abdij van Herkenrode Waar | Rond het abdissenkwartier. Wanneer & Uur | Zaterdag 16 juli om 15u tot 16u. Prijs | Vrije toegang, maar reservatie van een ticket (1 ticket per persoon, ook voor kinderen) is noodzakelijk via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/
17 Jul

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 21/8, 18/9, 16/10, 20/11 en 18/12.
17 Jul

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
17 Jul

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tijdens een openstelling zijn er ook steeds tal van activiteiten: muziek, lezingen, expo’s, enz. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 17 juli, van 10u tot 17u. Volgende openstelling van het abdissenkwartier: zondag 24 juli
17 Jul

Erfgoedlab: 'Herkenrode als landgoed voor de nouveau riches'

Na de Franse revolutie kwam de familie Claes wonen in het ‘wit kasteel’ van Herkenrode: Rombout Nijssen (Rijksarchivaris Hasselt) duikt in de frappante mix van schone schijn en kreupel ondernemerschap, en laat zien dat ze niet de enige waren in Limburg. Ars Horti (auteurs van het landschapsbeheerplan) verbindt via een wandeling de vergezichten van toen met de kracht van Herkenrode als duurzaam landgoed van morgen. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 17 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. De lezing is gratis voor de leden van Herita op vertoon van hun lidkaart 2022 ter plaatse. Info | Volgende lezing en rondleiding op zondag 24 juli (inschrijven voor deze datum is ook nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/)
17 Jul

Rondleiding 'De smaak van Herkenrode'

Het zijn lang niet alleen de diverse abdijproducten die vandaag de smaak van Herkenrode uitmaken. Vóór 1800, toen Herkenrode nog echt een abdij huisvestte, traden adellijke dames toe tot de Orde van de Cisterciënzerinnen en hadden de hand in het economische en maatschappelijke weefsel van toen. Hun verfijnde smaak zindert nog na in de gebouwen en het landschap, de kunstwerken die ze lieten maken, maar uiteraard ook in de producten die vandaag nog aangeboden worden. Waar | Vertrek en aankomst: Tuiltermolen (Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt). Wanneer & Uur | Zondag 17 juli, om 14u (duur wandeling: 1,5 uur). Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen! Info | Volgende rondleidingen op 24 en 31 juli.
24 Jul

Erfgoedlab: 'Hoe zagen de glasramen er nu écht uit? En wat als ze hier gebleven waren?'

Isabelle Lecocq (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) plaatst de oorsprong en de reis van de glasramen naar Lichfield in een heel ander licht: topkunst van sterartiesten uit de Renaissance, eindelijk met precisie gereconstrueerd. Archeoloog Luc van Impe troont ons mee naar de resten van kerk en pandhof en droomt met ons over hoe we die vindplek weer echt tot leven kunnen wekken. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 24 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. De lezing is gratis voor de leden van Herita op vertoon van hun lidkaart 2022 ter plaatse.
24 Jul

Rondleiding: 'De smaak van Herkenrode'

Het zijn lang niet alleen de diverse abdijproducten die vandaag de smaak van Herkenrode uitmaken. Vóór 1800, toen Herkenrode nog echt een abdij huisvestte, traden adellijke dames toe tot de Orde van de Cisterciënzerinnen en hadden de hand in het economische en maatschappelijke weefsel van toen. Hun verfijnde smaak zindert nog na in de gebouwen en het landschap, de kunstwerken die ze lieten maken, maar uiteraard ook in de producten die vandaag nog aangeboden worden. Waar | Vertrek en aankomst: Tuiltermolen (Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt). Wanneer & Uur | Zondag 24 juli, om 14u (duur wandeling: 1,5 uur). Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen! Info | Volgende rondleiding op 31 juli.
24 Jul

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
24 Jul

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tijdens een openstelling zijn er ook steeds tal van activiteiten: muziek, lezingen, expo’s, enz. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 24 juli, van 10u tot 17u.
31 Jul

Rondleiding: 'De smaak van Herkenrode'

Het zijn lang niet alleen de diverse abdijproducten die vandaag de smaak van Herkenrode uitmaken. Vóór 1800, toen Herkenrode nog echt een abdij huisvestte, traden adellijke dames toe tot de Orde van de Cisterciënzerinnen en hadden de hand in het economische en maatschappelijke weefsel van toen. Hun verfijnde smaak zindert nog na in de gebouwen en het landschap, de kunstwerken die ze lieten maken, maar uiteraard ook in de producten die vandaag nog aangeboden worden. Waar | Vertrek en aankomst: Tuiltermolen (Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt). Wanneer & Uur | Zondag 31 juli, om 14u (duur wandeling: 1,5 uur). Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen!
31 Jul

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
31 Jul

Rondleiding: ‘Wandelen met de boer’

Wandeling doorheen het landschap, langs de velden en weiden. Ontdek het vee dat gebruikt wordt in de begrazingen en hoe belangrijk het landschap is voor omzetting naar voeding. Start- en eindpunt | Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 31 juli, van 14u tot 16u. Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen! Info | Stevige stapschoenen of laarzen zijn aan te raden.
07 Aug

Rondleiding: 'Herkenrode als cultuurlandschap'

Het Herkenrode-landschap is niet ongerept. Zowel vóór de komst van de abdij als in haar bloeiperiode en na haar teloorgang werd op het landschap ingegrepen. In elke periode paste de mens het landschap aan aan zijn specifieke tijdsgebonden noden. Hoe zetten de Cisterciënzers het landschap naar hun hand om hun zelfbedruipende gemeenschap zo veel mogelijk te dienen? Hoe wijzigde het landschap na de teloorgang van de abdij toen landbouwers de gronden exploiteerden? En welke ingrepen tot historisch herstel gebeurden de afgelopen 20 jaar na de aankoop van het domein? Waar | Vertrek- en aankomst Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 7 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 16u. Prijs | Tickets ter plaatse te koop tegen € 5,00/persoon. Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Opgelet: beperkt aantal plaatsen!
07 Aug

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
14 Aug

GEANNULEERD - Rondleiding: 'Gezondheid en welzijn op Herkenrode'

"Mens sana in corpore sano" of "Een gezonde geest in een gezond lichaam". Zelfzorg stond centraal in een Cisterziënzerabdij, ook op het gebied van gezondheid. Dankzij een goede maar niet overdadige voeding, kennis van geneeskrachtige kruiden en een gedisciplineerd leven werden de Cisterciënzerinnen tot 70 jaar oud en dat was bijzonder oud voor hun tijd! Zo ook in de abdij van Herkenrode. Door armenzorg werd ook aandacht gegeven aan gezondheid en welzijn van de medemens. Waar | Vertrek- en aankomst Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Opgelet! Omwille van de extreme warmte wordt deze rondleiding geannuleerd en verplaatst naar een later moment. Blijf ons volgen om daarvan op de hoogte te blijven.
14 Aug

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
21 Aug

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Daarnaast kan je tijdens deze openstelling komen genieten van een open repetitie van het Kon. St.-Ceciliakoor Kuringen. Zij brengen werken van Bach, maar ook van het Kurings volkslied. Je kan het koor vinden in de ‘Muziekkamer’ en zing gerust mee! Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw'). Prijs | De toegang is gratis. Wanneer & Uur | Zondag 21 augustus. Openstelling van 10u tot 17u. Open repetitie St.-Ceciliakoor om 16u.
21 Aug

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
21 Aug

Rondleiding: 'Herkenrode als cultuurlandschap'

Het Herkenrode-landschap is niet ongerept. Zowel vóór de komst van de abdij als in haar bloeiperiode en na haar teloorgang werd op het landschap ingegrepen. In elke periode paste de mens het landschap aan aan zijn specifieke tijdsgebonden noden. Hoe zetten de Cisterciënzers het landschap naar hun hand om hun zelfbedruipende gemeenschap zo veel mogelijk te dienen? Hoe wijzigde het landschap na de teloorgang van de abdij toen landbouwers de gronden exploiteerden? En welke ingrepen tot historisch herstel gebeurden de afgelopen 20 jaar na de aankoop van het domein? Waar | Vertrek- en aankomst Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 21 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 16u. Prijs | Enkel nog tickets ter plaatse te koop aan € 5,00. Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Opgelet: beperkt aantal plaatsen!
21 Aug

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 18/9, 16/10, 20/11 en 18/12.
26 Aug
11 Sep

Pop-up atelier voor pianorestauratie

Elke keer als pianorestaurateur Yannick Wijnants in aanraking komt met een piano, vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Deze gepassioneerde Hasselaar is vanaf 26 augustus elk weekend tot en met de Open Monumentendag van 11 september te vinden in het Abdissenkwartier van Herkenrode. Hier toont hij hoe hij piano’s uit de 19de en 20ste eeuw restaureert. Yannick gaat al jaren aan de slag met piano’s zoals onder andere Erard, Förster en Pleyel. Hierdoor werd hij een ambachtelijk vakspecialist die elk onderdeel van de piano met veel liefde behandelt. Hij zoekt dagelijks naar een evenwicht tussen behouden wat kan - versus vervangen wat moet, om zo de eigenheid en authentieke klank van de piano te herstellen. Hij heeft sinds 2014 een eigen atelier, genaamd ‘Atelier Herkenrode’. Hij koos voor deze naam omdat hij enerzijds geïnspireerd werd door de fascinerende historie van de abdijsite zelf en anderzijds omdat hij zijn eerste tijdelijk atelier had in de Herkenrode-kazerne, hartje Hasselt. Bijgevolg kon een samenwerking tussen beide partijen niet ontbreken. De reden van deze samenwerking is simpel: we willen de bewondering voor en verbondenheid met de piano terug naar Herkenrode brengen. In de 19de eeuw speelde de familie Claes, die hier toen woonde, zelf op een mooie vleugelpiano en weergalmde de mooiste muziek door de gangen van het abdissenkwartier. We sluiten zijn residentie bovendien feestelijk af: Op zondag 11 september, tijdens de Open Monumentendag, zullen Jos Van Immerseel en Ayako Ito het “Chanson de Herkenrode” weer tot leven wekken op de Erardvleugel die Yannick voor hen restaureerde! Yannick opent zijn atelier in de historische keuken van het Abdissenkwartier van Herkenrode voor het publiek op: Vrijdag 26 augustus: 16u-19u. Zaterdag 27 en zondag 28 augustus: 14u-17u. Vrijdag 2 september: 16u-19u. Zaterdag 3 september: 14u-17u. Vrijdag 9 september: 16u-19u. Zaterdag 10 september: 14u-17u. Zondag 11 september: 10u-17u.
28 Aug

VOLZET - Rondleiding: 'Op stap met de abdis'

Maak kennis met de fascinerende wereld van een vrouwenabdij, samen met de laatste abdis van Herkenrode, Joséphine de Gondrécourt. Ze vertelt je alles over het leven in Herkenrode, doorspekt met pittige anekdotes en boeiende weetjes. Maar let op… Net zoals van haar zusters verwacht ze van jou ook absolute vroomheid en gehoorzaamheid! Wanneer je een ‘andere’ rondleiding wil, doorspekt met humor en anekdotes, dan is deze rondleiding iets voor jou! Met deze keer als bijzondere extra: de abdis neemt je mee naar haar abdissenkwartier! Waar | Vertrekpunt: Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 28 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 15u30. Opgelet: deze rondleiding is volzet. Het is helaas niet meer mogelijk om nog tickets te reserveren. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van volgende edities.
28 Aug

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
28 Aug

Het abdissenkwartier opent de deuren!

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier met ontvangstkamers met muurschilderingen en majestueuze trap. Tot rust komen op het terras op het bordes mét zicht op het Engels park kan natuurlijk ook. Tijdens deze openstelling brengt het Saxofoon-ensemble van de Kon. Harmonie St.-Cecilia Kuringen een mix van swing & ragtime nummers. Dat gaat van Lean on Me van Bill Withers tot Perfect van Ed Sheeran. Komen zingen en swingen is toegestaan! Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Prijs | De toegang is gratis. Wanneer & Uur | Zondag 28 augustus. Openstelling van 10u tot 17u. Optreden van het Saxofoon-ensemble om 14u30.
04 Sep

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Volgende openstelling bijenhal in september: 11 september en 18 september. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
04 Sep

TOEKOER FESTIVAL

Toekoer is het jaarlijkse familietheaterfestival van OPENDOEK. Je geniet er van theatervoorstellingen, vertellingen en workshops voor kinderen tot 12 jaar en hun familie. De mooiste plekjes van de Abdijsite van Herkenrode vormen het decor. Een leuke theaterdag voor het hele gezin! Tijdens de 10de editie van dit familietheaterfestival nemen we je mee op een rollercoaster van onder andere theater, vertelkunst, slapstick en circus. Naast een programma boordevol voorstellingen bieden we ook toffe workshops, een heerlijke picknick en boeiend straattheater aan. Wist je trouwens dat het festival dit jaar volledig gratis is? Daarnaast zijn er nog meer activiteiten voor het gezin. Je kan via gezinszoektochten iets bijleren over de unieke plek waar je bent. En dit zowel binnen als buiten en voor diverse leeftijdscategorieën. Voor ieder wat wils dus! Klik hier voor meer info. Organisatie | OPENDOEK i.s.m. Abdijsite Herkenrode, Herita en Stad Hasselt. Waar & Uur | Op verschillende locaties op het domein. Van 13u tot 18u. Prijs | Gratis. Je gratis ticket reserveren voor een voorstelling of workshop is niet verplicht maar wel aangeraden om zeker te zijn van je plek. Reserveren kan via: www.opendoek.be/toekoer (vanaf 11 juli om 10u). De dag zelf kan je voor een voorstelling of workshop die niet volzet zijn, zelf ter plaatse nog intekenen. Meer info | www.opendoek.be/toekoer Info programma | www.opendoek.be/toekoer/programma
11 Sep

Open Monumentendag

Heel Herkenrode pakt uit op Open Monumentendag! Maak een romantische wandeling door ons Engels Park van bijna 200 jaar oud…kom kijken én luisteren naar drie prachtige historische piano’s, gerestaureerd door Hasselaar Yannick Wijnants…of neem een kijkje ‘onder de grasmat’ van de verdwenen Middeleeuwse kern van de abdij… Op zondag 11 september kan je gratis meer dan 800 jaar geschiedenis komen proeven op Herkenrode, telkens met een knipoog naar de toekomst. Stad Hasselt, Toerisme Vlaanderen en Herita werken samen aan een duurzame ontwikkeling van de hele site. Daarvoor rekenen we ook op jou: kom om 11u naar de allereerste Erfgoed-talkshow in het Poortgebouw. Ontdek hoe je zelf duurzaam zorg kan dragen voor Herkenrode en denk mee over wat hier morgen kan. Want Herkenrode is door mensen gemaakt, door vrijwilligers gered en wordt nog elke dag gekoesterd! (Her)ontdek de crypte in het Abdissenverblijf. En laat je kinderen hun naam kappen in mergel of meebouwen aan een klimparcours in het Engels Park! Of…kom gewoon lekker genieten van wat al die eeuwen geschiedenis en vakmanschap ons hebben gebracht aan schoonheid en plezier: Jos van Immerseel speelt om 15u een uniek concert op een Ehrardvleugel, jonge singer-songwriters geven een rooftopconcert en de Abdij- en de Tuiltermolen malen en bakken brood van eigen bodem. Het volledige programma is hier terug te vinden! *OPGELET: DE RESERVATIES ZIJN AFGESLOTEN* Vraag op 11/09 bij de activiteit ter plaatse of er nog kan aangesloten worden.
11 Sep

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Volgende openstelling bijenhal in september: 18 september. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
16 Sep

Schwung Klassiek

Een openluchtconcert met een toegankelijk repertoire van klassieke muziek met de nodige portie humor, moderne twisten en speciale gastoptredens in een fantastische setting met de witte iconische gevel van het eeuwenoude abdissenkwartier als decor; dat is Schwung Klassiek! Tijdens de eerste editie van Schwung Klassiek brengt Matty Cilissen met zijn Schwung Symphonic Orchestra, dat bestaat uit stuk voor stuk topmuzikanten, tal van bekende werken. Zo brengt hij klassieke Opera en Operette stukken maar wordt het ook wat hedendaagser met sfeervolle interpretaties van liedjes van Queen. Daarnaast hebben ze het genoegen om Floris & The Flames, Eric Reddet & Hanne Roos te gast te hebben op het podium. Organisatie | Een productie van Cocomo i.s.m. Abdijsite Herkenrode. Waar | Abdissenkwartier. Wanneer & Uur | Vrijdag 16 september, start opening concertsite om 18u30. Start concert om 20u. Prijs | Tickets formule 'Fluister mee' vanaf € 20,00 Voor de liefhebber die klassieke muziek graag met leuk gezelschap beleeft. Staand of aan een gereserveerde statafel . Verder van het podium . Fluisterend genieten van de gezelligheid van het concert . Tickets formule 'Luister mee' vanaf € 35,00 Voor de fervente liefhebber die klassieke muziek graag van dichtbij beleeft. Zittend . Dichtbij het podium . Luisterend genieten van de kwaliteit van de muziek . Opgelet: het concert gaat door in open lucht, voorzie gepaste warme en/of regenkledij. De eerste editie van Schwung heeft een beperkte capaciteit, wees er snel bij! Info & tickets | https://www.schwungklassiek.be/
18 Sep

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 16/10, 20/11 en 18/12.
18 Sep

Openstelling bijenhal Limburgse Imkersbond

Neem een kijkje in de bijenhal van de Limburgse Imkersbond in de dreef voor het Poortgebouw. Uur | Van 14u tot 17u. Info | www.vzwlib.be
18 Sep

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
25 Sep

Dag van de Wijers

Ontdek nog meer natuurschoon van Herkenrode via nieuwe wandelroute Tijdens de Dag van De Wijers op zondag 25/09 a.s. ontdek je via diverse activiteiten waarom Herkenrode een toegangspoort is tot dit unieke ‘land van 1001 vijvers’. Zo opent er een nieuwe wandelroute langs de Zonderikbeek en kan je in het Engels Park, dat recent geopend werd voor publiek, terecht voor diverse rondleidingen. Fietsen door De Wijers kan natuurlijk ook. Herkenrode wordt daarvoor niet voor niets als ideale startlocatie genoemd. Kinderen beleven volop avontuur via een vlottentocht, kunnen boomklimmen en waterspelletjes spelen. Of kom verpozen op een terras genieten van een abdij- of streekproduct. Én... we voorzien een muzikale afsluiter door MUURD. MUURD brengt een verzameling van moordliederen gezongen in het Zutendaals dialect. Een aanstekelijke en fascinerende muzikale reis, tussen folk en steampunk, recht uit ‘de stille kempen’. Kortom: hier wil je bij zijn! Bekijk hieronder het volledige programma: Voor een aantal van deze activiteiten is het aangeraden een gratis ticket te reserveren, want het aantal plaatsen is beperkt. Enkel wanneer deze activiteiten vooraf niet volzet zijn, is het nog mogelijk om ter plaatse in te schrijven en deel te nemen. Opgelet: reservaties afgesloten. Vraag ter plaatse na of u nog kan aansluiten. RONDLEIDINGEN en EXPO Geleide wandelingen door het Engels Park. Het Engels Park werd recent opengesteld voor het grote publiek. Dit park, ontstaan uit een kloostertuin, bestaat uit een afwisseling van graspartijen en zichtassen, tussen meer beboste stukken. Daarnaast sieren een aantal monumentale bomen het park. Kom tijdens deze rondleiding meer te weten over de evolutie die deze plek onderging en welke bijzondere fauna en flora er terug te vinden is. Uur| 10u30-12u00, 11u00-12u30, 13u00-14u30, 13u30-15u00, 14u00-15u30, 14u30-16u00 Startplaats| Bordes aan de achterzijde van het abdissenkwartier Reservatie| reservaties afgesloten. Vraag ter plaatse na of u nog kan aansluiten. Extra| Voorzie stevig schoeisel Rondleiding ‘Herkenrode duurzaam doordacht’. Hoe werd en wordt er duurzaam gedacht op Herkenrode: vroeger, nu en in de toekomst. Van energie- en watergebruik tot biodiversiteit en duurzaam materiaalgebruik, het komt allemaal aan bod tijdens deze boeiende rondleiding, die je aan het denken zal zetten. Uur| 10u30-12u00, 11u30-13u00, 13u30-15u00 (volzet), 14u30-16u00 Startplaats| Poort kloostersite Reservatie| reservaties afgesloten. Vraag ter plaatse na of u nog kan aansluiten. Extra| Voorzie stevig schoeisel Rondleiding Engels Park 'De hemelse bomen van Herkenrode' . In het Engels park staan bijzondere, monumentale bomen uit de 18de en het begin van de 19de eeuw, waaronder een majestueuze tulpenboom, een weymouthden, een wierookceder en een moerascipres. Ga op ontdekking met gidsen van de Limburgse Bomenwerkgroep. Uur| 14u00-15u30 Startplaats| Bordes aan de achterzijde van het abdissenkwartier Reservatie| reservaties afgesloten. Vraag ter plaatse na of u nog kan aansluiten. Extra| Voorzie stevig schoeisel Expo en informatie over de vistrap bij de Tuiltermolen. Bekijk de maquette en plannen over de vistrap die bij de Tuiltermolen geïnstalleerd werd. Ga ter plaatse kijken en leer meer over de werking ervan. Uur| doorlopend, 10u-16u Locatie| Tuiltermolen MUZIEK MUURD. MUURD brengt een verzameling van moordliederen gezongen in het Zutendaals dialect. Een aanstekelijke en fascinerende muzikale reis, tussen folk en steampunk, recht uit de 'stille kempen'. Uur| 16u00-17u00 (volledige set) Locatie| Poortgebouw – verzamelen aan de poort en dan gezamenlijk naar boven Reservatie| reservaties afgesloten. Vraag ter plaatse na of u nog kan aansluiten. Extra| In de namiddag brengt MUURD akoestische versies van een aantal songs op verrassende plekken LEUK VOOR DE KINDEREN Waterspelletjes. Kinderen kunnen zich uitleven met diverse waterspelletjes. Van waterpistolen en eendjes vissen tot water overbrengen met een helm en je eigen gevouwen bootjestest. Uur| doorlopend 10u00-16u00 Locatie| Voorzijde abdissenkwartier Stormbaan of klimparcours ontwerpen voor het Engels Park. Ga aan de slag met natuurlijke materialen en geef ons inspiratie voor de toekomstige spel-elementen voor het Engels Park. Uur| doorlopend 10u00-16u00 Locatie| Engels Park Boomklimmen. Ga op verkenning… in een boom! Klim op je eigen tempo naar de top van een boom en geniet daar van het uitzicht. En ja, over deze ervaring mag je nadien best opscheppen tegen je vriendjes. Uur| 13u00-16u00 Locatie| Engels Park Vlottentocht. Ga op avontuur… op het water! Je waant je een echte piraat. Durf jij dit aan? Vlot ahoy! Uur| doorlopend, 10u00-16u00 Locatie| Tuilterdemer Wijerlab. Onderzoek het water uit de Tuilterdemer op waterdiertjes. Welke soorten kan jij vinden? Ga aan de slag met een schepnet, loeppot en speciale zoekkaart. Uur| 13u00-16u00 Locatie| Tuilterdemer NATUURBELEVING Openstelling abdijmolen. Vrijwilligers van Molenzorg Zuid-Limburg tonen graag het maalproces in de watermolen. Ook geven ze uitleg hoe ze deze molen terug maalvaardig maakten. Uur| doorlopend 10u00-16u00 Locatie| Abdijmolen Opening nieuwe wandelroute langs de Zonderikbeek. Opening nieuwe wandelroute langs de Zonderikbeek ten westen van de abdij, richting Tuiltermolen en terug. Uur| doorlopend 10u00-16u00 Locatie| Volg de gele signalisatie van de diverse wandelroutes Herkenrode als startpunt voor fietsen door De Wijers. Familieroute tot Bolderberg of lange afstandsroute langs 'fietsen door het water'. Mogelijkheid tot het (vooraf) huren van een elektrische fiets. Uur| doorlopend 10u00-16u00 Locatie| Haal een ‘knooppuntenkaartje’ af bij het bezoekersonthaal Extra| Een fiets huren kan vooraf via www.city-rent.be PROEVEN VAN HERKENRODE Degustatiecentrum abdijproducten. In het degustatiecentrum kan je proeven van de diverse abdijproducten als bier, kaas, brood uit de bakoven, enz. Uur| doorlopend 10u00-17u00 Locatie| Tuiltermolen De Paardenstallen. Geniet op het ruime terras of in de historische paardenstallen van een klassieke keuken met regionale seizoensproducten. Uur| 10u00-18u00 Locatie| Paardenstallen
09 Okt
06 Nov

Belevingsexpo Kleurboel

Stap binnen in een wereld vol kleur, avontuur en verbeelding. In deze belevingsexpo ontdek je de mooiste illustraties uit de mooiste prentenboekideeën. Kijk je ogen uit, verwonder je over de vele kleuren, of kruip – letterlijk! – in een tekening. Word circusartiest of -directeur. Speel met dozen, die niet gewoon dozen zijn. Of test hoe ver jouw gevouwen vliegtuigje kan vliegen. Luister je liever? Geniet dan van voorgelezen verhalen. Of kruip dicht bij elkaar met een boek. Voor een keer is het ook niet raar om naar het plafond te staren. Welke tekening vind jij de mooiste? Stem op jouw favoriete illustratie … en wie weet wordt dit boek uitgegeven. Kleurboel toont de mooiste inzendingen uit Key Colours, de tweejaarlijkse internationale illustratorenwedstrijd uitgeschreven door Clavis Uitgeverij en de stad Hasselt. Gericht op gezinnen met kinderen tussen 3 en 8 jaar. Ook door klasjes te bezoeken op afspraak. Bekijk hier enkele leuke sfeerbeelden! Organisatie | In samenwerking van Abdijsite Herkenrode en Clavis, met steun van de Stad Hassselt. Waar | Abdissenkwartier Herkenrode. Wanneer & Uur | van zondag 9 oktober t.e.m. zondag 6 november, open in de weekends en tijdens de herfstvakantie, telkens van 10u tot 17u. Extra: avondopening op 29, 30 en 31 oktober van 18u tot 21u. Breng je eigen zaklamp mee! Prijs | 0 tot 3 jaar: gratis toegang. 3 tot 12 jaar: € 8,00. +12 jaar: € 4,00. Lidmaatschap Herita Plus: gratis toegang. Opgelet: prijs exclusief reservatiekosten. Tickets | Reserveer je startmoment en tickets via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Tip: Koop vooraf je tickets en maak elke dag kans op een Clavis-boekenpakket. Opgelet: de UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/ extra aanbod. Voor klasjes | Geschikt voor de 2de en 3de kleuterklas en 1ste graad lager onderwijs. Prijs: € 4,00/ leerling - leerkrachten gratis Extra: wegens succes verlengd Clavis deze expo voor klasjes na de herfstvakantie. Reserveer via https://forms.office.com/r/iD8UR7szhj
16 Okt

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
16 Okt

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 20/11 en 18/12.
20 Nov

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datum: 18/12.
20 Nov

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
18 Dec

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
18 Dec

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be.