01 Jul
31 Aug

Rikki-zoektocht in de tuin van Abdijsite Herkenrode

Rikki ligt graag te dromen op zijn lievelingsplekje onder de oude eik. Als hij daar ligt en zijn ogen dicht doet, gebeurt er altijd iets bijzonders. Alles wat hij verzint, wordt echt! Zo droomt hij graag over wat hij allemaal zou kunnen worden. Droom je mee? Kijk maar eens goed rond in de tuin van Abdijsite Herkenrode. Alles gevonden? Dan krijg jij een verrassing! Een leuke zoektocht voor gezinnen met kleuters en beginnende lezertjes. Organisatie | Abdijsite Herkenrode i.s.m. Clavis Conceptwinkel. Waar | Kruiden-en Inspiratietuin . Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u - 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Deze zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten in de Kruiden-en Inspiratietuin, met uitzondering van assistentiehonden.
01 Jul
31 Aug

Nieuwe wandellus 'Wandel en beleef Herkenrode'

Iedereen die de abdij van Herkenrode bezoekt, kan voortaan de site ontdekken langs een gloednieuwe wandellus. Dit initiatief is een eerste realisatie binnen het nieuwe samenwerkingsverband tussen Toerisme Vlaanderen, de stad Hasselt en Herita. Deze Vlaanderen Vakantieland-wandelroute brengt de bezoeker voor het eerst naar de historische kern van het kloostergebied, dat is het monastieke gedeelte van de site. De wandeling is zo’n twee kilometer lang en geeft op negen bijzondere plekken via infoborden of filmpjes (via QR-codes), meer informatie over de abdij, met de Thuis-acteurs Christophe Haddad en Tine Priem in de hoofdrol. De wandeling speelt een cruciale rol in de start van een participatietraject waarbij zowel bezoekers, bewoners als ondernemers mee nadenken en bevraagd zullen worden over de toekomstige invulling van het domein. Ze worden uitgenodigd om te vertellen wat ze het meest waardevol vinden aan deze plek aan de hand van een foto.Het meedenken over de toekomst van Herkenrode kan ook online via doemee.abdijsiteherkenrode.be. Organisatie | Toerisme Vlaanderen, Stad Hasselt en Herita. Waar | Wandeling van 2,2 km, vertrekkend onder het Poortgebouw (de wandelbrochure is daar beschikbaar). De route loodst je langs de oudste gebouwen, het abdissenkwartier, het Engels Park, kruiden en akkers, enzovoort. Wanneer | Van 30 mei t.e.m. 31 augustus. Info | De wandeling is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers/ kinderwagens. We werken er aan om dat op korte termijn te optimaliseren. TIP | Vanaf Open Monumentendag (11 september a.s.) zal ook het Engels Park volledig toegankelijk zijn voor de bezoeker.
01 Jul
31 Aug

Schat van Vlieg 2022: 'Ruik jij wat ik ruik?'

Wist je dat je Abdijsite Herkenrode niet enkel kan zien, maar ook kan ruiken? Ga met Vlieg mee op tocht en ontdek of het lekker rook in de abdij, of het eten vroeger dezelfde geur had als nu en welke planten het lekkerste ruiken. Zou stilte ook een geur hebben? Door het uitvoeren van de opdrachten, vind je de weg naar de schat mét een leuke verrassing! Snuffel maar mee! Gericht op gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar. Waar | Belevingscentrum, het kunstwerk 'Het Stille Uitzicht' en Kruiden-en Inspiratietuin. Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u tot 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Een deel van de zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten tijdens deelname aan deze zoektocht, met uitzondering van assistentiehonden.
03 Jul

Erfgoedlab: 'De reliekenschat van de Heilige Ursula: 'home made' met internationale uitstraling'

Kunsthistoricus Jeroen Reyniers duidt de unieke betekenis van de reliekencollectie van Herkenrode, maar laat ook zien hoe de zusters van Herkenrode bij de samenstelling ervan aan de slag gingen met stro uit de abdij of andere restmaterialen. Paul Marchal neemt je aansluitend mee naar de plekken op de site waar die schat tot stand kwam. Hoe paste dit in de internationale religieuze economie van toen, en…wat als die schat weer naar hier zou komen? Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 3 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. Info | Volgende lezingen en rondleidingen op zondag 10, 17 en 24 juli (inschrijven voor deze datums is ook nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/)
03 Jul
11 Sep

Herkenrode hertekend – vijf inspirerende architectuurontwerpen

Studenten van de opleiding Architectuur aan de UHasselt gingen aan de slag met het thema ‘Adaptive reuse’ (duurzaam hergebruik) op het domein van de Abdij van Herkenrode. Het resultaat zijn vijf inspirerende architectuurontwerpen, die je effectief doen nadenken over hoe wij op een duurzame manier met een domein en gebouwen kunnen omspringen. Daar slimme keuzes in maken, zijn we ook gewoon verplicht t.a.v. iedereen die ons voorging en alle generaties die nog zullen volgen. De ontwerpen zijn te bewonderen in het Abdissenkwartier. Op zondag 3 juli a.s. opent deze expo officieel om 13u. Tijdens de volgende zondagopeningen in juli (10, 17 en 24 juli) kan je tussen 10-17u terecht. Er zullen ook momenten voorzien worden waarop de masters een toelichting geven bij hun werk. Blijf daarvoor zeker onze agenda volgen.
08 Jul

TRY-OUT: Muzikale theatervoorstelling: 'The boy in the belfry'

“Een jongen raakt bezeten door klokken en bekijkt de wereld vanuit zijn torenperspectief. Vanuit de historie van klokken en beiaard krijgt hij eigenzinnige inzichten over het heden en de toekomst. Het lijkt wel alsof hij weet waar de klepel hangt. Of is dat hoogmoed? Om dat te weten te komen, daalt hij af uit de toren om zijn wereldvisie te toetsen aan de dagelijkse werkelijkheid.” Jan Verheyen, stadsbeiaardier van Hasselt en Neerpelt, werkte de afgelopen maanden bij C-Takt in Neerpelt aan deze voorstelling met zijn toerbeiaard, waarin hij zijn persoonlijke verhaal vertelt, doorspekt met weetjes uit de beiaardgeschiedenis en opgesmukt met nieuwe en vernieuwende muziek. Spel: Jan Verheyen Tekst: Jan Verheyen, Claudia Nieuwenhuizen Compositie: Jan Verheyen, Jan De Maeyer, Ludo Mallants Coaching: Claudia Nieuwenhuizen Productie: Bells Lab i.s.m C-Takt en abdij van Herkenrode Waar | Uittesten locaties rond het abdissenkwartier. Wanneer & Uur | Vrijdag 8 juli om 11u en om 14u. Prijs | Vrije toegang, maar reservatie van een ticket (1 ticket per persoon, ook voor kinderen) is noodzakelijk via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ OPGELET: deze voorstelling is een try-out (proefvoorstelling)! De première vindt plaats op zaterdag 16 juli om 15u.
10 Jul

Erfgoedlab: 'Herkenrode als plek van betekenis: flexibel hergebruik als sleutel voor de toekomst'

Architect Karen Lens (professor UHasselt) biedt ons een fascinerende inkijk in de kernwaarden van Herkenrode. Ze doet meteen een revolutionair voorstel om er een plek van betekenis van te maken voor Hasselt en Limburg. Architect Herman van Meer illustreert de impact van die kernwaarden op de vorm en de materie waarmee de abdij door de eeuwen heen werd gebouwd. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 10 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. Info | Volgende lezingen en rondleidingen op zondag 17 en 24 juli (inschrijven voor deze datums is ook nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/)
16 Jul

Muzikale theatervoorstelling: 'The boy in the belfry'

“Een jongen raakt bezeten door klokken en bekijkt de wereld vanuit zijn torenperspectief. Vanuit de historie van klokken en beiaard krijgt hij eigenzinnige inzichten over het heden en de toekomst. Het lijkt wel alsof hij weet waar de klepel hangt. Of is dat hoogmoed? Om dat te weten te komen, daalt hij af uit de toren om zijn wereldvisie te toetsen aan de dagelijkse werkelijkheid.” Jan Verheyen, stadsbeiaardier van Hasselt en Neerpelt, werkte de afgelopen maanden bij C-Takt in Neerpelt aan deze voorstelling met zijn toerbeiaard, waarin hij zijn persoonlijke verhaal vertelt, doorspekt met weetjes uit de beiaardgeschiedenis en opgesmukt met nieuwe en vernieuwende muziek. Maak de première mee op een unieke plek in het schilderachtige decor van de Herkenrode abdij. Spel: Jan Verheyen Tekst: Jan Verheyen, Claudia Nieuwenhuizen Compositie: Jan Verheyen, Jan De Maeyer, Ludo Mallants Coaching: Claudia Nieuwenhuizen Productie: Bells Lab i.s.m C-Takt en abdij van Herkenrode Waar | Rond het abdissenkwartier. Wanneer & Uur | Zaterdag 16 juli om 15u tot 16u. Prijs | Vrije toegang, maar reservatie van een ticket (1 ticket per persoon, ook voor kinderen) is noodzakelijk via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/
17 Jul

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 21/8, 18/9, 16/10, 20/11 en 18/12.
17 Jul

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
17 Jul

Erfgoedlab: 'Herkenrode als landgoed voor de nouveau riches'

Na de Franse revolutie kwam de familie Claes wonen in het ‘wit kasteel’ van Herkenrode: Rombout Nijssen (Rijksarchivaris Hasselt) duikt in de frappante mix van schone schijn en kreupel ondernemerschap, en laat zien dat ze niet de enige waren in Limburg. Ars Horti (auteurs van het landschapsbeheerplan) verbindt via een wandeling de vergezichten van toen met de kracht van Herkenrode als duurzaam landgoed van morgen. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 17 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon. Info | Volgende lezing en rondleiding op zondag 24 juli (inschrijven voor deze datum is ook nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/)
24 Jul

Erfgoedlab: 'Hoe zagen de glasramen er nu écht uit? En wat als ze hier gebleven waren?'

Isabelle Lecocq (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) plaatst de oorsprong en de reis van de glasramen naar Lichfield in een heel ander licht: topkunst van sterartiesten uit de Renaissance, eindelijk met precisie gereconstrueerd. Archeoloog Luc van Impe troont ons mee naar de resten van kerk en pandhof en droomt met ons over hoe we die vindplek weer echt tot leven kunnen wekken. Waar | Abdissenkwartier ('het witte gebouw') Wanneer & Uur | Zondag 24 juli, van 14u tot 16u. Inschrijven voor deze lezing en rondleiding is nodig (beperkt aantal plaatsen). Kostprijs: Online voorverkoop: € 7,50 + reservatiekost/persoon via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/. Ticket ter plaatse (indien niet volzet): € 10/persoon.
21 Aug

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
21 Aug

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 18/9, 16/10, 20/11 en 18/12.
18 Sep

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 16/10, 20/11 en 18/12.
18 Sep

Openstelling abdijmolen

Sinds het najaar van 2019 kan de abdijmolen van Herkenrode weer malen. Dat werd gerealiseerd dankzij de inzet van de vrijwillige krachten van Molenzorg Zuid-Limburg. De vrijwillige molenaars kregen de opdracht om het binnenwerk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleiding van erfgoedorganisatie Herita. De vrijwillige molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg namen het bewegend werk van de watermolen onder handen. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardig. Er kwam een volledig nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeuren. Elke derde zondag van de maand zijn één of meerdere molenaars in de molen aanwezig om het maalproces te tonen aan bezoekers en een woordje uitleg te geven aan geïnteresseerden. Organisatie | Werkgroep/ vrijwilligers Molenzorg Zuid-Limburg. Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode. Uur | 10u tot 17u. Prijs | De toegang is gratis.
16 Okt

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datums: 20/11 en 18/12.
20 Nov

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be. Je kan je ook inschrijven voor klusdagen op volgende datum: 18/12.
18 Dec

Klusdag Vrijwilligers

Wil je graag de handen uit de mouwen steken op een monumentale erfgoedsite? Elke derde zondag van de maand komen vrijwilligers met een hart voor Herkenrode samen gewapend met stofzuigers, borstels en goede moed. Het doel is om deze prachtige plek in de toekomst meer te kunnen openstellen voor publiek. De klusdagen zijn steeds ook een gezellig samenzijn met lunch en drink. Wil jij er graag bij zijn? Stuur dan even een mailtje naar abdijsiteherkenrode@hasselt.be.