UITGESTELD - Erfgoeddag 2020: De Nacht

25 Apr
26 Apr

Erfgoeddag 2020 wordt uitgesteld. Dit evenement wordt met een jaar verplaatst (naar 24 en 25 april 2021).

Erfgoeddag viert zijn 20ste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'.  Op Abdijsite Herkenrode zijn er zowel zaterdag als zondag activiteiten te beleven. 

Schrijf je in voor een avondwandeling 'Zintuigen op scherp', of breng een bezoek aan een tentoonstelling in de sacramentskapel. Ook de abdijmolen is opengesteld met een demonstratie 'malen in het donker'.

Avondwandeling 

Je zintuigen passen zich in het donker automatisch aan. Je hoort, ruikt en voelt sowieso veel scherper. In de mysterieuze omgeving van Abdijsite Herkenrode nemen we je mee op een avondwandeling (ongeveer 2 km). Leer meer over het nachtleven van de plaatselijke fauna, luister naar een legende of een dichterlijke mijmering en proef (ook letterlijk) van wat de nacht te bieden heeft.

Tentoonstelling Sacramentskapel 

Van de 13de tot de 20ste eeuw bidden zusters 8 maal per dag, ook 's nachts. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe zijn ze geëvolueerd? Bestaan die nachtofficies nog? Hoe gaat het er anno 2020 aan toe? Ook het Herkenrode-verhaal van de bloedende hostie komt aan bod.

Demonstratie in de abdijmolen 'malen in het donker'

Tijdens de bezetting van '40-'45 draaide de watermolen van Herkenrode 's nachts. Een spannende aangelegenheid waarbij verkenners uitgezet werden en heel wat risico's werden genomen om aan meel te geraken. Daarnaast werden er op deze nachtelijke bijeenkomsten de meest straffe verhalen verteld. Hoe verliep dit allemaal?

Waar | Domein, sacramentskapel en abdijmolen Abdijsite Herkenrode

Uur | Zaterdag 25/4: avondwandeling (+/- 2 km) van 21u tot 22u en van 22u tot 23u. Inschrijven is nodig!

Startplaats wandeling: Poortgebouw.

Tentoonstelling sacramentkapel en openstelling abdijmolen 'malen in het donker' van 19u tot 23u.

Zondag 26/4: Tentoonstelling sacramentskapel en openstelling abdijmolen 'malen in het donker'

van 14u tot 17u.

Info | Inschrijven voor de avondwandeling op 25/4 kan via het telefoonnummer +32 11 23 96 70 of via

e-mail abdijsiteherkenrode@hasselt.be