Het bezoekersonthaal met shop, het Belevingscentrum en het kunstwerk ‘Het Stille Uitzicht’ van Hans Op de Beeck zijn geopend van dinsdag t.e.m. zondag, telkens van 10u tot 17u. 

Alle up-to-date info is steeds via deze website terug te vinden. Daarnaast houden we iedereen ook graag op de hoogte van allerlei nieuws via www.facebook.com/abdijsiteherkenrode


Zondagse ronleidingen Herkenrode 2022

Zondagse rondleidingen

rondleiding op 14,  21 en 28 augustus, om 14u

  • Zondag 14 augustus: 'Gezondheid en welzijn op Herkenrode'
  • Zondag 21 augustus: 'Herkenrode als cultuurlandschap'
  • Zondag 28 augustus: 'Op stap met de abdis'

Inschrijven is nodig. 

Openstelling abdissenkwartier 

Kom een kijkje nemen in het prachtige 18de eeuwse abdissenkwartier op:

  • Zondag 21 augustus 
  • Zondag 28 augustus

Telkens van 10u tot 17u.

Rondleiding: 'Gezondheid en welzijn op Herkenrode'

14/08/2022

"Mens sana in corpore sano" of "Een gezonde geest in een gezond lichaam". Zelfzorg stond centraal in een Cisterziënzerabdij, ook op het gebied van gezondheid. Dankzij een goede maar niet overdadige voeding, kennis van geneeskrachtige kruiden en een gedisciplineerd leven werden de Cisterciënzerinnen tot 70 jaar oud en dat was bijzonder oud voor hun tijd! Zo ook in de abdij van Herkenrode. Door armenzorg werd ook aandacht gegeven aan gezondheid en welzijn van de medemens. Waar | Vertrek- en aankomst Poortgebouw Abdijsite Herkenrode. Wanneer & Uur | Zondag 14 augustus, start om 14u. Einde voorzien om 15u30. Prijs | € 4,50 p.p. (excl. reservatiekost). Jongeren < 18 jaar en leden Herita: gratis. Reservatie tickets via: https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Kostprijs ter plaatse (indien niet volzet): € 5,00 Opgelet: beperkt aantal plaatsen!

Lees meer

Rikki-zoektocht in de tuin van Abdijsite Herkenrode

01/07/2022 - 31/08/2022

Rikki ligt graag te dromen op zijn lievelingsplekje onder de oude eik. Als hij daar ligt en zijn ogen dicht doet, gebeurt er altijd iets bijzonders. Alles wat hij verzint, wordt echt! Zo droomt hij graag over wat hij allemaal zou kunnen worden. Droom je mee? Kijk maar eens goed rond in de tuin van Abdijsite Herkenrode. Alles gevonden? Dan krijg jij een verrassing! Een leuke zoektocht voor gezinnen met kleuters en beginnende lezertjes. Organisatie | Abdijsite Herkenrode i.s.m. Clavis Conceptwinkel. Waar | Kruiden-en Inspiratietuin . Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u - 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/extra aanbod. Om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Deze zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten in de Kruiden-en Inspiratietuin, met uitzondering van assistentiehonden.

Lees meer

Schat van Vlieg 2022: 'Ruik jij wat ik ruik?'

01/07/2022 - 31/08/2022

Wist je dat je Abdijsite Herkenrode niet enkel kan zien, maar ook kan ruiken? Ga met Vlieg mee op tocht en ontdek of het lekker rook in de abdij, of het eten vroeger dezelfde geur had als nu en welke planten het lekkerste ruiken. Zou stilte ook een geur hebben? Door het uitvoeren van de opdrachten, vind je de weg naar de schat mét een leuke verrassing! Snuffel maar mee! Gericht op gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar. Waar | Belevingscentrum, het kunstwerk 'Het Stille Uitzicht' en Kruiden-en Inspiratietuin. Wanneer & Uur | Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus, van 10u tot 17u, telkens van dinsdag t.e.m. zondag. Prijs | Individuele deelnemers betalen € 5/ persoon. Voor iedereen tot 18 jaar en mindervaliden is de toegang gratis (exclusief reservatiekosten). Opgelet: UiTPAS Hasselt geldt niet op een tijdelijk/ extra aanbod. Om de bezoekersstroom goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Reserveren kan via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/ Info | Een deel van de zoektocht gaat door in openlucht. Voorzie aangepaste kledij. Honden zijn niet toegelaten tijdens deelname aan deze zoektocht, met uitzondering van assistentiehonden.

Lees meer
Nieuwe wandellus Herkenrode

Nieuwe wandelroute door ongekend domein

Iedereen die de Abdij van Herkenrode bezoekt, kan voortaan de site ontdekken langs een gloednieuwe wandellus.

Deze Vlaanderen Vakantieland-wandelroute brengt de bezoeker voor het eerst naar het gehele kloostergebied, én speelt een cruciale rol in het participatietraject dat bezoekers wil aanzetten om na te denken over de toekomstige invulling van de site.

De wandeling is zo’n twee kilometer lang en geeft op negen stops via filmpjes met acteurs Christophe Haddad en Tine Priem meer informatie over de abdij. Dit initiatief is een eerste realisatie binnen het nieuwe samenwerkingsverband tussen stad Hasselt, Toerisme Vlaanderen

en Herita. Ze toont de daadkracht en toewijding waarmee we de komende jaren aan de toekomst zullen voortbouwen.

Daarnaast betekent deze wandeling ook de start van een participatietraject waarbij zoveel mogelijk bewoners, ondernemers en bezoekers bevraagd zullen worden over hun toekomstbeeld voor Herkenrode. Ze worden uitgenodigd om te vertellen wat ze het meest waardevol vinden aan deze plek aan de hand van een foto.

Meedenken over de toekomst van Herkenrode kan ook online via doemee.abdijsiteherkenrode.be.

Belevingscentrum Herkenrode

800 jaar geschiedenis

Belevingscentrum

In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. 

Kruiden- en Inspiratietuin Herkenrode

hedendaags kruidenpark

Kruiden- en inspiratietuin

De Kruiden- en Inspiratietuin, twee hectare groot, kan je nog het best omschrijven als een hedendaags kruidenpark. Centraal in de tuin staat het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken.

Kunstwerk Hans Op de Beeck Herkenrode

belevingsgericht kunstwerk

Kunstwerk Hans op de Beeck

‘Het Stille Uitzicht’ is een permanent kunstwerk dat de toeschouwer via een lange gang naar een observatiekamer leidt waarin hij comfortabel plaats kan nemen. Doorheen een grote raampartij kan hij uitkijken over een op schaal gesculpteerd landschap.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

wees gerust, wij zijn allergisch voor spaM

Wil jij graag op de hoogte blijven van onze activiteiten, nieuws achter de schermen, enz?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Dat kan via de link hierbij. 

Onder 'Ontdek Hasselt' kan u Abdijsite Herkenrode terugvinden. Op die manier ontvangt u gegarandeerd onze informatie. Bij interesse kan u zich hier ook ineens registreren voor de nieuwsbrieven van andere Hasseltse collega's. 

Ter bescherming van uw persoonsgegevens maakt Browsbox gebruik van de reCAPTCHA-technologie van Google.

Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn daarop van toepassing.