Het bezoekersonthaal met shop, het Belevingscentrum, de Kruiden- en Inspiratietuin en het kunstwerk ‘Het Stille Uitzicht’ van Hans Op de Beeck zijn geopend van dinsdag t.e.m. zondag, telkens van 10u tot 17u.
Alle up-to-date info is steeds via deze website terug te vinden. Daarnaast houden we iedereen ook graag op de hoogte van allerlei nieuws via www.facebook.com/abdijsiteherkenrode








Rondleiding in het klooster
24/09/2023
Rondleidingen op zondagochtend in het klooster Ontdek de binnenkant van het Klooster van het Heilig Graf. Loop mee aan de hand van één van onze gidsen en ontdek hoe dit klooster uit 1984 wonderwel past op de resten van het oude abdissenverblijf uit de 16de eeuw. Waar | Start voor de kerk van het Heilig Graf Wanneer & Uur | Zondag 24 september om 11u. Duur van de rondleiding: 60 minuten. Volgende rondleiding op 1 oktober. Prijs | € 8,00 p.p. (max. 20 deelnemers) <18 jaar en mindervaliden: gratis Lid Herita: gratis Tickets | Reserveren is nodig via https://booking.abdijsiteherkenrode.be/

Fototentoonstelling Kanunnikessen Heilig Graf Herkenrode door Jos Aerts
24/09/2023
Fototentoonstelling over de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf Herkenrode In 2007 volgde Hasselts fotograaf Jos Aerts gedurende 4 maanden dagelijks de zusters van Herkenrode. Na wat terughoudendheid werd hij een vriend aan huis en kreeg hij de toestemming om hen ook in de privévertrekken als de eetzaal en keuken te volgen en te fotograferen. Zo ontstond een prachtige reeks van 20 foto’s over het leven in een gemeenschap van 11 vrouwen, waarbij veel rekening gehouden is met de speling van het licht. Jos Aerts kreeg in 2008 de onderscheiding Master Photographer FIAP voor deze fotoreportage over de zusters van Herkenrode. Het is de hoogste onderscheiding die een amateurfotograaf kan ontvangen. De fotograaf bereikte daarnaast al in verschillende disciplines de absolute wereldtop. Waar | In het Klooster Heilig Graf. Ingang langs de achterzijde. Volg de signalisatie ter plaatse. Wanneer & Uur | Elke zondag in september, telkens van 10u tot 17u. Ook openstelling op zondag 17 september. Prijs | De toegang is gratis

Thematentoonstelling: 'Herkenrode op kaart!'
12/09/2023 - 07/01/2024
Herkenrode op de kaart! Vijf eeuwen cartografie (ten dienste) van de abdij. De abdij van Herkenrode groeide in de 17de en 18de eeuw uit tot de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Om een dergelijk indrukwekkende ontwikkeling in goede banen te leiden, speelde het nauwkeurig in kaart brengen van de bezittingen van de abdij in Limburg een belangrijke rol. Daarnaast planden de ondernemende abdissen ook telkens weer nieuwe fases, met architecturale ontwerpen die ons vandaag nog altijd doen dromen. Herita brengt voor het eerst in deze thematentoonstelling een aantal originele iconische kaarten en kaartenboeken van vóór de Franse Revolutie samen, zoals de kaarten van Peter Meysman, en een aantal ontwerpen van architecten zoals Dewez. Een “zakelijke” blik op het verleden, vertaald in prachtige kaarten, maar evenzeer een projectie van nooit gerealiseerde ambitie uit de 18de eeuw. Deze rijke schat aan kaartmateriaal wordt geplaatst tegenover deelkaarten over grensconflicten en 19de-eeuwse kadasterkaarten en topografische kaarten. Die leren ons hoe de abdijsite transformeerde van een spirituele plek naar een economisch landschap, tot op vandaag: ook nu worden nieuwe dromen weer gevat in boeiende kaarten en plannen, die uitnodigen om na het bezoek aan de tentoonstelling de site zelf nader te verkennen. Curatoren | Paul Lambrechts en Marc Willems Waar & Wanneer | In het Belevingscentrum. Van dinsdag 12 september t.e.m. zondag 7 januari 2024, telkens van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 17u. Gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari 2024. Prijs | Het geldende toegangstarief tot het Belevingscentrum. De tarieven vindt u hier.
interactieve doe-expo ridder muis strijkt neer op Abdijsite Herkenrode
Van 15 juli t.e.m. 3 september
Verlengd t.e.m. zondag 5 november. De doe-expo is
elk weekend t.e.m. 5/11 en de volledige herfstvakantie geopend
De Grote Ridder Muis Doe-Expo
Ga met Ridder Muis op avontuur tijdens een gloednieuwe doe-expo
"Ridder Muis en het betoverende kasteel".
Ridder Muis uit de populaire tv-serie neemt je mee in haar maffe, middeleeuwse wereld. Ze daagt je uit om te kijken, aan te raken, zoeken, springen, glijden, hinniken, grinniken, galopperen, tekenen, klimmen, vallen, opstaan, vinden ... en vooral om te DOEN! Ga met Ridder Muis op zoek naar Draak in een door Meneer Heks betoverd kasteel! Ridder Muis neemt je mee in haar eigen, explosieve gevoelswereld.
Deze interactieve doe-expo met Ridder Muis in de hoofdrol is gericht voor gezinnen met kinderen tussen 2 en 8 jaar.
Nieuwe bewoners
Welkom aan Elke, Tomas en Lore!
Zij wonen vanaf heden in hun tiny houses in de vroegere groentetuin van de kloosterzusters. Eenvoudig leven is hun visie en iedereen mag dat op vrijdag gaan bekijken of beleven tijdens hun open huis.
Reportage op TV Limburg:
https://www.tvl.be/nieuws/koppel-woont-tijdelijk-in-moestuin-zusters-herkenrode-154323
Goede vrijdag
Omdat ze vinden dat er wel meer dan één vrijdag per jaar goed mag zijn, openen Elke, Lore en Tomas elke week hun ‘hof van heden’ voor een goede start van het weekend. Iedereen is welkom. Elke zomerse vrijdags vanaf 15u. Vroeg of laat, druppel maar binnen om de pracht van deze plek en het moment met elkaar te delen. Om niet op de klok te kijken. Om het samen te laten gebeuren. Welkom!
800 jaar geschiedenis
Belevingscentrum
In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden.
hedendaags kruidenpark
Kruiden- en inspiratietuin
De Kruiden- en Inspiratietuin, twee hectare groot, kan je nog het best omschrijven als een hedendaags kruidenpark. Centraal in de tuin staat het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken.
belevingsgericht kunstwerk
Kunstwerk Hans op de Beeck
‘Het Stille Uitzicht’ is een permanent kunstwerk dat de toeschouwer via een lange gang naar een observatiekamer leidt waarin hij comfortabel plaats kan nemen. Doorheen een grote raampartij kan hij uitkijken over een op schaal gesculpteerd landschap.