Expo Extimiteit

23/11/2019

E X T I M I T E I T. Atelier ARTISIT stelt tentoon ARTISIT is een atelier beeldende kunst gerund door personen met een psychische kwetsbaarheid. We komen naar buiten zoals elk vogeltje gebekt is, met diverse media: schilderkunst, grafiek, installatiekunst, tekeningen, schriftuur, e.a. Het is een thematentoonstelling rond het woord EXTIMITEIT. Dit is een nieuw gevormd woord waarin extern en intiem samenvloeien. Wat zich binnenin onszelf afspeelt (zorgen, verlangens, gedachten, fantasieën, dromen enz.) is namelijk tegelijkertijd wat zich tussen mensen afspeelt in liefde, vriendschap, misverstand, afscheid, angst, enz. De ander kan vreemd zijn voor mij, terwijl hij/zij in mijn diepste ik aanwezig is. Inside is ook altijd outside. Naast de atelierkunstenaars zullen ook professionele artiesten deelnemen. Organisatie | ARTISIT (een initiatief van het Centrum Bruno Renson vzw) Wanneer | Vernissage op vrijdag 8 november om 19u. Expo op zaterdag 9 en zondag 10 november / zaterdag 16 en zondag 17 november / zaterdag 23 en zondag 24 november Uur | 10u tot 18u Prijs | De toegang is gratis Waar | Poortgebouw Abdijsite Herkenrode Info & contact | Curator Joannes Késenne - www.artisit.be - klik hier voor meer info
Lees meer

Molenfeesten Herkenrode

08/12/2019

Meer dan 10 jaar werkten de vrijwilligers van Molenzorg Zuid-Limburg aan het maalvaardig maken van de abdijmolen op Abdijsite Herkenrode. Ze bouwden nieuwe sluisdeuren en een nieuw waterrad, de maalsteen werd geëquilibreerd, nieuwe houten tanden voor een tandwiel werden stuk voor stuk gemaakt, enz, enz; een huzarenstuk. En nu… nu is het zover. Er kan weer gemalen worden! Dat verdient een feestje en jullie mogen meevieren. Uur | Van 10u tot 18u Prijs | De toegang is gratis Waar | Abdijmolen Abdijsite Herkenrode Programma | Zoektocht voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar & knutselworkshop In een zoektocht leer je welke graansoorten er bestaan en hoe ze eruit zien, welke types watermolens bestaan er, wat de hoofdingrediënten zijn van brood, wat de betekenis is van gezegdes over molenaars en molens, enz. Het levert jullie een diploma van hulpmolenaar op! Uur | 10u tot 18u Plaats | Poortgebouw Ga mee op pad met een gids van de Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen Op het abdijdomein van Herkenrode stond meer dan 1 molen. Welke, waar, wat was hun functie, enz? Uur | Om 11u en om 15u (duur van de rondleiding: 1 uur) Plaats | Samenkomst en vertrek op het voorplein van de abdijmolen Presentatie met fotomateriaal Molenzorg Zuid-Limburg Meer dan 10 jaar werkten de vrijwilligers van Molenzorg Zuid-Limburg aan het maalvaardig maken van de abdijmolen. Wat was de toestand van de molen bij de start van de werken? Welke werken hebben ze allemaal uitgevoerd? Welke problemen doken daarbij op en vooral hoe gaven de vrijwilligers hier een oplossing aan? In een presentatie, volop gestoffeerd met fotomateriaal, leer je hier alles over. Uur | 10u30, 11u, 11u30, 13u, 13u30, 14u30, 15u, 16u, 17u (duur: 30 min.) Plaats | Zolder abdijmolen Lezing over de 'Grote Modderkruiper' door het INBO In de zomer van 2018 werd bij het ruimen van een gracht op Abdijsite Herkenrode een vondst gedaan van de uiterst zeldzame en beschermde vis, de Grote Modderkruiper. Momenteel wordt in het kader van een soortbeschermingsplan een actieplan met inrichtings-en beheersmaatregelen voorbereid om zo de relictpopulatie op Abdijsite Herkenrode veilig te stellen en te versterken. Een onderzoeker van het INBO (Instituut voor natuur- en bosonderzoek) vertelt je graag meer over deze unieke vondst en de inrichtingsplannen. Uur | Van 14u tot 18u Plaats | Poortgebouw Infostand Open Monumenten Als lid van Open Monumenten geef je plaatsen vol geschiedenis een toekomst. Je geniet van exclusieve ledenactiviteiten, een monumentaal fotoboek en tal van kortingen met de Open Monumentenkaart. De vrijwilligers van Open Monumenten vertellen je er graag meer over. Uur | Van 10u tot 18u Plaats | Poortgebouw Bezoek de Kruiden- en Inspiratietuin De Kruiden- en Inspiratietuin op Abdijsite Herkenrode heeft in alle seizoenen een bijzondere uitstraling. Grijp de unieke kans om er een wandelingetje in te maken tijdens de sluitingsperiode.
Lees meer

Openstelling abdijmolen met foto-expo 'Herkenrode 1998 - 2018'

15/12/2019

20 jaar geleden werd Abdijsite Herkenrode aangekocht door het Vlaamse Gewest. Dat betekende de start van het grootschalige restauratie- en herbestemmingsproject. Heel zichtbaar, maar vaak ook minder zichtbaar. Op het domein en in de abdijmolen tonen we, op de 1ste verdieping, via een fototentoonstelling de stappen en stapjes die gezet werden tijdens de restauratie. Op het gelijkvloers geven vrijwilligers van Molenzorg Zuid-Limburg uitleg over het decoratief herstelde binnenwerk van de abdijmolen waaraan zij reeds meer dan 10 jaar geduldig werkten. Uur | 10u tot 17u Prijs | De toegang is gratis Info | Volgende opstelling abdijmolen: 15/12
Lees meer

Werken Abdijsite dreef Herkenrode

Opgelet! Heraanleg dreef richting Poortgebouw - aanpassing wandelroutes

De 4 wandelroutes (groen, blauw, geel en rood) zijn aangepast wegens wegenis. 

Op stap met de abdis Herkenrode

Op stap met... de abdis

Maak kennis met de fascinerende wereld van een vrouwenabdij, samen met de laatste abdis van Herkenrode, Joséphine de Gondrécourt. Ze vertelt je alles over het leven in Herkenrode, doorspekt met pittige anekdotes en boeiende weetjes. 

Proevertjeswandeling Abdijsite Herkenrode

Proevertjeswandeling- en weetjeswandeling

Ontdek op een lekkere manier Abdijsite Herkenrode en haar prachtige omgeving. Terwijl je wandelt, ontdek je via allerlei weetjes meer over de abdij en haar geschiedenis, de mooie natuur errond, … Ondertussen proef je van al het lekkers dat de abdij en de streek te bieden hebben. Smakelijk!

Belevingscentrum Herkenrode

800 jaar geschiedenis

Belevingscentrum

In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. 

Kruiden- en Inspiratietuin Herkenrode

hedendaags kruidenpark

Kruiden- en inspiratietuin

De Kruiden- en Inspiratietuin, twee hectare groot, kan je nog het best omschrijven als een hedendaags kruidenpark. Centraal in de tuin staat het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken.

Kunstwerk Hans Op de Beeck Herkenrode

belevingsgericht kunstwerk

Kunstwerk Hans op de Beeck

‘Het Stille Uitzicht’ is een permanent kunstwerk dat de toeschouwer via een lange gang naar een observatiekamer leidt waarin hij comfortabel plaats kan nemen. Doorheen een grote raampartij kan hij uitkijken over een op schaal gesculpteerd landschap.

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

wees gerust, wij zijn allergisch voor spaM

Wil jij graag op de hoogte blijven van onze activiteiten, nieuws achter de schermen, enz?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Dat kan via de link hierbij. 

Onder 'Ontdek Hasselt' kan u Abdijsite Herkenrode terugvinden. Op die manier ontvangt u gegarandeerd onze informatie. Bij interesse kan u zich hier ook ineens registreren voor de nieuwsbrieven van andere Hasseltse collega's. 

Ter bescherming van uw persoonsgegevens maakt Browsbox gebruik van de reCAPTCHA-technologie van Google.

Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn daarop van toepassing.