Zet je schrap voor een magische dag vol spektakel en betovering! Kruip in de huid van een stoere ridder of jonkvrouw, bewonder een echte eenhoorn, geniet van spectaculair theater en leef je uit tijdens de workshops. Ondertussen ontdek je de geheimen van de eeuwenoude abdij van Herkenrode.

Beleef op Pinksterzondag 4 juni 2017 voor de 5de keer het familiespektakel 'de Sage van de Eenhoorn'.

Wat staat er op het programma? Verspreid over het hele domein vind je een waaier aan activiteiten voor alle leeftijden. Soms met een knipoog of vol spektakel, soms magisch en mysterieus, maar altijd vervuld van beleving.  

Welkom op de Sage van de Eenhoorn!

 

Download hier het grondplan met het volledige programma én de timing.

 

Ontdek…

De tuin van de eenhoorn (alle leeftijden)

Zin in een uitstapje naar een droomwereld? Wandel dan door de tuin van de eenhoorn, vol eenhoornmagie en elfengeheimen. Onderweg speel je eenhoorntwister, herstel je een regenboog en ontdek je jouw eenhoornnaam. En heel misschien wandelt net op dat moment de eenhoorn jou stilletjes voorbij. 

Een rijke geschiedenis (12+) 

Benieuwd naar deze unieke historische plek en haar fabelachtige geschiedenis? Neem dan je smartphone en scan de gebouwen. Zo ontdek je de verhalen achter de gevels van de abdij van Herkenrode.

 

 

Kijk, luister en beleef…

     

De elf en de eenhoorn (alle leeftijden)

Zie je die schim in de verte? Zou dat een échte eenhoorn zijn? Ja zeker! Ontmoet hem samen met het elfje Nymfa. Zij fluistert je alles over de wondere wereld van de eenhoorn in je oor. Heb je daarna nog niet genoeg van de elf en de eenhoorn? Speel dan nog snel een spelletje elfentikkertje, elfenverstoppertje of de elfenquiz… 

Steekspel - Ridders te paard (alle leeftijden)

Twee ridders te paard. Het lijken vrienden, maar er kan maar één winnaar zijn… Paarden die met grote snelheid langs elkaar galopperen. Lansen die breken. En daarna de strijd man tegen man. Tot het bittere eind… Moedig de ridder van jouw kamp aan! Als je tenminste niet volop de adem inhoudt…  

Kiddybattle – Ridders te paard (5+)

Droom je ervan om als een echte ridder te vechten? Met kletterende zwaarden en woeste kreten? Dit is je kans! Grijp je (speelgoed)zwaard en maak er een spectaculair gevecht van. 

Kammelot - Froefroe (6+)

Iedereen kent het verhaal over de stoere ridders en eenzame jonkvrouwen van de Ronde Tafel. Maar is alles wel gegaan zoals verteld wordt? Was Guinevère wel zo eenzaam tijdens de kruistochten van de ridders? Waren de ridders wel zo stoer? Was Lancelot wel zo trouw? En bovenal...was die tafel wel zo rond? Een vlammende voorstelling vol roestige harnassen, blanke zwaarden, wapperende manen en vuurrochelende draken. 

Middeleeuwse kluchten - Leydse Kluchten Compagnie (6+)

Lach, gier en brul! Je lachspieren worden extra getraind door het bekijken door deze middeleeuwse kluchten. In ‘Minnestrijd’ probeert een man zijn vrouw te slim af te zijn. De blinde uit ‘De blinde die het geld begroef’ probeert dan weer met een list zijn geld terug te krijgen. 

 

         

De sprookspreker (6+)

De sprookspreker reist de wereld rond met een kistje vol met middeleeuwse verhalen: legendes over dappere ridders, ballades over hoofse liefde en griezelverhalen over vuurspuwende draken en lelijke toverkollen. Voor ieder verhaal zit er een voorwerp in het kistje. Welk haalt de sprookspreker eruit?   

Ben jij geschikt als heksenleerling? – Heks Weetikveel (5+)

Droom jij er wel eens van om tovenaar of heks te worden? Maar weet je niet of je daar wel geschikt voor bent? Treed dan binnen in het huis van Heks Weetikveel. Te midden van kruiden, ketels en spinnenwebben vertelt ze je magische verhalen. Tussen haar woorden weeft ze allerlei proefjes om te testen of jij een goede heksenleerling zou zijn. Durf jij deze uitdaging aan te gaan?

De poppen aan het dansen – Plansjet (alle leeftijden)

Sint-Antonius en zijn varken zwieren hun beentjes – en pootjes - los. De marionette à la planchette zwiept van links naar rechts. Want een sprankeltje magie zorgt ervoor dat deze houten poppen tot leven komen wanneer ze dansen… 

Toverkunsten - Marcello, de goochelende nar (3+)

Wonderen die voor je neus gebeuren, voorwerpen die weggetoverd worden en trucs vol vingervlugge schoonheid. Je gelooft vast je ogen niet. Dit is échte middeleeuwse magie! 

Paardenmolen Lancelot – Guapa (3+)

Ben je klaar voor de rit van je leven? Klim op een van de acht paarden van de unieke Lancelot paardenmolen. Muziek begint te spelen… en je bent vertrokken. Geniet van een duizelingwekkende rit in volle galop. Concentreer je, richt met je lans op de ringen en … raak! Win jij dit spannende steekspel? 

 

     

De boekenfluisteraar – Clavis (4+)

Een vleugje spanning hier, een snuifje humor daar. Kom genieten van één van de 3 voorleessessies. Dompel je onder in de wereld van ridders en prinsessen met ‘De ridder die niet wilde vechten’, ‘Prinses Piccalilly’ en ‘Ridder Roel de drakenvechter’. 

Muziekgroep Slag ende Stoot (alle leeftijden)

Geniet jij tussendoor ook zo van een heerlijk middeleeuws deuntje? Troubadoursliederen, ballades, volksmelodieën, dansen, … Onderweg van de ene naar de andere activiteit streelt de muziek van deze muzikanten je oren.

Acrobatenduo de Zotten (alle leeftijden)

Twee acrobaten zetten de wereld op zijn kop. Ze buitelen, balanceren en voeren de meest spectaculaire kunstjes uit. De middeleeuwen stijfjes en net? Hier niet!

Zwaardgevechten – Pynnockridders (alle leeftijden)

Zwiepende zwaarden, blinkende harnassen en woeste kreten, zo indrukwekkend is een zwaardgevecht. Wil je het met eigen ogen zien? Kom dan je favoriete ridder aanmoedigen. Misschien wint hij wel… 

Wapenshow – Pynnockridders (alle leeftijden)

Vraag jij je wel eens af hoe een echt zwaard in je handen voelt? En of je nog wel iets ziet met een helm op je hoofd? Onze middeleeuwse ridders leggen het je tot in de puntjes uit. En wie weet mag jij de wapens daarna zelf wel eens hanteren…    

Knappe kapsels – Hast (alle leeftijden)

Zelfs de stoerste ridder of dapperste jonkvrouw heeft soms een ‘bad hair day’. De oplossing? Kom naar onze middeleeuwse ‘haartiesten’. Zij toveren jouw kapsel om in een sprookjesachtige of ridderlijke coupe.

Magische make-up – Hast (alle leeftijden)

Heb je er altijd al eens anders willen uitzien? Een beetje speciaal en vol kleur? Met wat verf, poeder of een neptattoo toveren onze make-upartiesten je om tot een bevallige jonkvrouw, een oogverblindende ridder of zelfs een sierlijke eenhoorn.

Muziekgroep Wronghel en wei (alle leeftijden)

Beweeg met je benen. En ook met je armen! Want bij deze muziekgroep speel je zelf mee. Trommel er dus maar op los.

Pelgrims op bezoek – Theatergezelschap Geraspte Kaas (alle leeftijden)

Wees op je hoede! Want het zou zomaar eens kunnen dat rondom jou enkele vermoeide pelgrims opduiken. Voor je het weet, verrassen ze je met hun verhalen of speel je zelf mee in één van hun theaterstukjes over de abdij. 

 

 

Steek je handen uit je mouwen…

     

Superdraak – Clavis (4+)

Hoe ziet jouw favoriete draak eruit? Is hij oud en angstaanjagend of net goedaardig en zacht? Misschien is zijn vel rood, groen of… pimpelpaars? Hoe voelt het om hem te aaien? Experimenteer met verschillende materialen – zelfs je eigen hand! – om je superdraak te maken. 

Middeleeuwse briefgeheimen - Clavis (8+)

Vergeet computers, tipp-ex en balpennen. Dit is het echte middeleeuwse werk! Je maakt eerst zelf perkament. Daarna neem je een ganzenveer om je geheime boodschap neer te pennen. Tot slot verzegel je de brief, zodat vijandelijke ridders jouw geheimen niet te weten komen.  

Pimp je eenhoornkoekje – Hotelschool Hasselt Bakkerij (3+)

Een eenhoorn is uniek. Een eenhoornkoekje ook. Zeker nadat jij het versierd hebt! Eet je het op? Of durf je je tanden niet zetten in zoveel zoete schoonheid? 

Riddertuniek en jonkvrouwenjurk – Gezinsbond (3+)

Heb je geen ridder- of jonkvrouwenoutfit in je kleerkast hangen? Geen nood: gebruik zakken, schaar en lijm om een stoere, lieflijke of grappige tuniek of jurk te maken. En daarna… trek je die gewoon aan. 

Toverstaf en ridderriem – Gezinsbond (3+)

Een middeleeuws kostuum heeft nog enkele attributen nodig: een magische toverstaf of een echte ridderriem bijvoorbeeld. Iedereen zal vol bewondering naar je kijken.

Middeleeuwse broches - Gezinsbond (6+)

Een speciale naald, wol en een speldje. Meer heb je niet nodig om een prachtige broche te maken. Op de middeleeuwse manier natuurlijk!

Vrolijke vriendschapsbandjes – Gezinsbond (5+)

Welk cadeau is er voor een vriend beter dan een armbandje? En het wordt helemaal super wanneer je dit op een authentieke, middeleeuwse manier maakt. Grijp je houten schijf en draad en weven maar…

Koddige eenhoorn – Gezinsbond (4+)

Natuurlijk zou je het allerliefst een echte eenhoorn mee naar huis nemen. Maar omdat dit niet kan, maak je hier een kleiner exemplaar. Knutsel je eigen eenhoorn en hang hem aan je boekentas of jas of misschien wel om je hals.

Waskaarsen rollen – Limburgse Imkersbond (3+)

Bijen maken honing, dat wist je vast al. Maar wist je ook dat je aan de slag kan gaan met wat er uit de bijenkorf komt? Rol je eigen kaars van een honinggraat. Een honingheerlijke geur verzekerd!  

Schild, zwaard, katapult en pijl & boog beschilderen (3+)

Stoere ridders en lieftallige eenhoornjagers hebben hun eigen schild en zwaard of misschien wel een katapult of boog en pijlen. Vol kleur en – misschien zelfs - magische krachten. Wil jij er ook zo eentje in jouw collectie? Laat dan je fantasie de vrije loop. Met een kloddertje verf hier en een streepje daar wordt het jouw hoogst persoonlijke exemplaar. Ten aanval! (basismateriaal apart aan te kopen) 

Levend ganzenbord (4+)

Een ganzenbord ken je wel. Je gooit met een dobbelsteen en verplaatst je pion. Alleen ben jij dit keer zelf de pion, als eenhoorn dan nog wel… Plezier verzekerd, maar let op dat je niet in de put geraakt! 

Ridder dobbelen (3 – 5)

Een ridder slaat met zijn zwaard, steekt met zijn lans en knielt voor een jonkvrouw. Dat kan jij ook! Gooi de magische dobbelsteen en doe de ridder na. Wedden dat het jou lukt?

Handig met hout (6+)

De middeleeuwers gebruikten veel houten voorwerpen. Maar hoe maak je zoiets? En is dat moeilijk? Neem guts en klopper in de hand, luister aandachtig naar de instructies van onze houtsnijder en creëer je eigen naambordje. Wedden dat de wereld van houtsnijden daarna geen geheimen meer voor je heeft? 

Middeleeuwse dans – Pynnockridders (alle leeftijden)

Schone jonkvrouwen en soepele ridders leren je de nieuwste middeleeuwse moves. Gooi je beentjes maar los en beweeg sierlijk op het ritme van de meest aanstekelijke tonen. Ben jij de ster op de middeleeuwse dansvloer?

Ridderspelen – Pynnockridders (3+)

Hier demonstreer je jouw beste ridderkunsten. Ontwijk gezwind de kwintijnen, werp de speer zover je kan, beweeg deftig op blote voeten en laat zien hoe goed jij een zwaard hanteert.

Voel jij wat ik voel? – Pynnockridders (alle leeftijden)

Buig je vingers, strek je polsen. Tast en voel. Wie raadt het snelste welk middeleeuws voorwerp er in de doos zit?

Kalligrafie (6+)

Krassende pennen en krakend papier. Zwierige letters en dansende woorden. Dat is schrijven op de middeleeuwse manier! Neem je veer en inktpot en schrijf je allermooiste brief…

Dobbelstenen maken – Pynnockridders (3+)

Na het vechten houdt een ridder wel van een spelletje, zoals dobbelen bijvoorbeeld. De beste dobbelstenen daarvoor maak je zelf. Maar niet valsspelen, he!?

Page Parkoers - Het Geheime Genootschap (3+)

Voor je een ridder kan worden, moet je als page je vaardigheden bewijzen. Zet je beste beentje voor in het boogschieten, ringsteken, patat hakken en stokbroodjes bakken. En natuurlijk mag prins(es)redden niet ontbreken!

Ballonzwaarden plooien – Joeps (3+)

Ridder Simon XI daagt je uit voor een heus zwaardgevecht! Het ballonzwaard dat je daarvoor nodig hebt, plooi en draai je zelf in elkaar. Wie wint er het gevecht: ridder Simon XI of jij?

Miniatuur schilderen – Pynnockridders (5+)

Een mooie naam heeft een prachtige beginletter nodig. Met een veer en verf tover je jouw naam om tot een waar kunstwerk.

Bouwen maar… (alle leeftijden)

Oei, onze ridders hebben geen kasteel en onze eenhoorn wil graag een stal om in te slapen. Maar… we hebben er geen! Om dit probleem op te lossen hebben we jouw hulp nodig. Laat jouw fantasie de vrije loop en bouw een levensgrote abdij, toren of heksenhut.

 

 

Kom in beeld…

Flitsende foto’s (alle leeftijden)

Natuurlijk wil je een blijvende herinnering aan een geweldige dag. Maar waar ga je de prachtigste foto maken? Bij onze fotowand natuurlijk! Neem een attribuut en hou je fototoestel of smartphone klaar voor de meest fabuleuze foto ooit.

Speel mee in je eigen ridderfilm (5+)

Een ridder zijn is tof, maar jezelf achteraf in een filmpje bekijken is nog fijner. Verander dus snel in een ridder, nar of heks en speel mee in je eigen film. Riddermuziek en geluidseffecten vliegen je om de oren. En natuurlijk bewonder je nadien het resultaat. Win jij de oscar voor beste film?

 

 

Proef…

Kruidige speculaas

De geur van kruiden en versgebakken koek hangt in de lucht. Wedden dat je niet kan weerstaan aan dit zalige luchtje? Terwijl je geniet van echte Hasseltse speculaas, zie je als toemaatje de bakker aan het werk.

Regenboogzaadjes

Zaai deze snoepjes en laat zo een regenboog groeien. Of stop ze in je mond en geniet van de smaak. Aan jou de keuze. (Let op: een regenboog laten groeien kan enkele jaren duren!) 

Eenhoorndonuts

Stoere jonkvrouwen en dappere ridders smullen na het zwaardvechten graag van een donut. Jij ook? Probeer dan zeker deze speciale soort uit. Het is vast en zeker het allerlekkerste koekje dat je ooit gegeten hebt. 

Eenhoornspekjes

Hou je van gekleurde snoepjes, maar twijfel je úren over welke kleur je eerst wil proeven? Dan heeft de eenhoorn een oplossing voor jouw probleem: alle regenboogkleuren in één snoepje. Handig toch!? 

Wolkenpluisjes

Een eenhoorn eet het allerliefste wolkenpluisjes. Wil jij dat ook wel eens proeven? Dan heb je geluk, want onze eenhoorn liet wat pluisjes voor jou achter. Smullen maar! 

 

 

Ja, er is echt zoveel te beleven! Bekijk hier een sfeerfilmpje van een van de voorbije edities om van de sfeer te proeven.

 

 

 

Herkenrode EXTRA MUROS

Proef van de abdijproducten

Congres- & feestfaciliteiten

Bronnenwijzer

Nieuwsbrief

logofarm