Abdijsite Herkenrode in Hasselt, dat is een boeiend verleden in een prachtige omgeving. De oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode en de omliggende 100 hectare natuurgebied werden ontwikkeld tot een domein waar heel wat te beleven valt. Symbool voor Herkenrode is de eenhoorn.
Wil je weten waarom? Lees meer...

Home - Agenda

ERFGOEDDAG - Een verzameling van verfijnd vakmanschap

Datum 28/04/2019 10:00 tot 18:00
Plaats Poortgebouw en domein Abdijsite Herkenrode
Info Locatie: poortgebouw en domein Abdijsite Herkenrode
Gratis openstelling Belevingscentrum

Ambachten en vakmanschap hebben steeds een grote rol gespeeld in de abdij van Herkenrode. De zusters waren zelfredzaam en hadden bijgevolg al een leerlooierij, een brouwerij, meerdere molens en bakovens, enz.

Ook voor het bouwen (en nadien restaureren) van de abdij zijn heel wat ambachten toegepast, gaande van vakwerkbouw en steenkappen tot smeden en glas schilderen, enz.

En voor de kunstvoorwerpen die de gebouwen sierden werd vaak beroep gedaan op de meest vooraanstaande kunstenaars en ambachtslui. Denken we bijvoorbeeld maar aan de schilderijenreeks van De Deugdzame Vrouwen, de monstrans in verfijnd edelsmeedwerk, het prachtige borduurwerk in een antependium (altaarkleed), enz.

Ook na het einde van de abdij, wanneer de zusters wegtrekken bij de Franse revolutie, vestigen zich ambachtslui in de vrijgekomen gebouwen met o.a. een wolspinnerij en stokerij. In het omliggende landschap wordt een nieuwe landbouwcultuur toegepast: de suikerbietenteelt.

Hoe ziet de landbouw er vandaag uit en hoe slaagden vrijwilligers er in om -speciaal voor de Erfgoeddag- de abdijmolen terug te doen draaien?

Tijdens Erfgoeddag demonsteren ambachtslui hun kunnen en leggen we de linken tussen hun vakmanschap en het leven in de abdij. Kinderen steken in een aantal workshops zelf de handen uit de mouwen en natuurlijk kan iedereen proeven van het lekkers dat uit de bakoven komt.

Herkenrode EXTRA MUROS

Proef van de abdijproducten

Congres- & feestfaciliteiten

Bronnenwijzer

Nieuwsbrief

logofarm