Home - Bezoek - Kinderen en scholen

kinderen

Speuren op Abdijsite Herkenrode...

Ga jij ook graag op zoektocht? Maak kennis met onze 3 gezinszoektochten die deel uitmaken van ons aanbod. Ga samen met Hoorntje de eenhoorn en Hendrik van Veldeke op stap in het Belevingscentrum en ontdek deze eeuwenoude site op kindermaat! In de Kruiden- en Inspiratietuin zijn theepotten verstopt, waarin uitdagende opdrachten zitten. 

BELEVINGSCENTRUM

Op stap met de eenhoorn (van 3 t.e.m. 6 jaar)

Met kleine opdrachten en magische verhalen loodst de Eenhoorn je doorheen de geschiedenis van de abdij, op kleutermaat weliswaar.
Onderweg kom je allerlei personages tegen: een ridder, een reiziger, een kok, enz. En misschien vang je wel een glimp van de eenhoorn op...

Hendriks Geheimen (van 6 t.e.m. 12 jaar)

Hendrik van Veldeke neemt je mee op sleeptocht doorheen het Belevingscentrum. Hendrik van Veldeke is reeds een wat oudere man met gaten in zijn geheugen... Help Hendrik mee zijn geheugen op te frissen. Ga op zoek naar de kisten en los de opdrachten op: foto's maken, zich verkleden, puzzelen, enz.

INFO

Deelname is gratis voor kinderen tot 12 jaar.
(Groot)ouders betalen voor hen het geldende toegangstarief tot het Belevingscentrum.
Beide zoektochten kunnen beleefd worden van dinsdag t.e.m. zondag van 10:00 tot 17:00.
Gesloten in januari (behalve in de kerstvakantie), 1 januari, 24, 25 en 31 december.
In de zomervakantie (juli en augustus) zal het Belevingscentrum eveneens geopend zijn op maandag. 

KRUIDEN- EN INSPIRATIETUIN

Pientere theepotten (van 3 t.e.m. 12 jaar)

Check je neus, je ogen en je vingers, want je hebt alle zintuigen nodig om de uitdagende opdrachten die we in de theepotten in de tuin verstopten, op te lossen.
Ben je pienter genoeg om alle opdrachten op te lossen?

INFO

Deelname is gratis voor kinderen tot 12 jaar.
(Groot)ouders betalen voor hen het geldende toegangstarief tot de Kruiden- en Inspiratietuin.
Deze speurtocht kan gedaan worden van 1 april t.e.m. 31 oktober van dinsdag t.e.m. zondag van 10:00 tot 17:00.
In de zomervakantie (juli en augustus) zal de Kruiden- en Inspiratietuin eveneens geopend zijn op maandag.

 

Scholen

1321, een middeleeuws detectivespel

Een treurige dag in de abdij van Herkenrode, want er gebeurde een moord! Schout Thomas van Kuringen probeert dit mysterie op te lossen. Maar hij kan dit niet alleen. Verzamel dus bewijsmateriaal en help hem om de dader te vinden.

Tijdens dit detectivespel probeer je niet alleen een moord op te lossen, maar kom je ook nog heel wat te weten over de middeleeuwen en het leven in een abdij. Terwijl je foto’s maakt, naar het verhaal van de abdis luistert, tijdsbalken en stambomen ontleedt, ontdek je wat aflaten zijn, wie de graven van Loon waren, hoe een dag in de abdij eruit zag en nog veel meer…

Praktisch

  • Doelgroep: 2de graad secundair onderwijs (ASO of TSO)
  • Duur: 2u
  • Prijs: €2 per leerling + €60 voor de gids
  • Situering in de eindtermen

Doel

Het detectivespel biedt de mogelijkheid om op een interactieve manier bezig te zijn met geschiedenis en de historische vaardigheden te herhalen. Het spel heeft een verhalend gehalte, wat de leerlingen aanspreekt en motiveert.

Een reis door de tijd

"Aan de vinders van dit boek. Ik heb hulp nodig. Dringend! Want ik, graaf Gerard van Loon, heb een probleem. Willen jullie mij helpen? Maak daarvoor eerst een reis: een reis door de tijd…” Graaf Gerard van Loon wil graag een abdij bouwen. Maar hij kan het niet alleen. Hij vraagt hulp van enkele dappere jongens en meisjes. Die moeten daarvoor wel op reis: op reis door de tijd.

Praktisch

  • Doelgroep: laatste kleuterklas en 1ste graad lager onderwijs
  • Duur: 2u
  • Prijs: €2 per leerling + € 60 voor de gids
  • Situering in de eindtermen

Doel

De leerlingen leren op een speelse manier wat meer over de tijd van ridders en jonkvrouwen. Ze verkleden zich, luisteren naar verhalen, proberen opdrachten tot een goed einde te brengen, schrijven met een veer en puzzelen de abdij terug in elkaar.

 

 

Herkenrode EXTRA MUROS

Proef van de abdijproducten

Congres- & feestfaciliteiten

Bronnenwijzer

Nieuwsbrief

logofarm